Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de rekor seviyelere çıkması ve küresel arz fazlasını azaltmak için OPEC'in uygulamaya gittiği üretim kısıntılarının etkisini dengelemesi beklenen ABD stok verisi öncesi varil başına 54 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, üst üste üçüncü seansta da 54 dolar civarında kapanmasının ve geçen ayı son 13 yılın en dar bandında seyrederek tamamlamasının arından fazla değişmedi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün verilerine göre, ABD petrol stokları geçen hafta2.5 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi stok verisinin de yükseliş göstermesi bekleniyor. Viyana merkezli danışmanlık şirketi JBC Energy, 10 OPEC üyesi arasında üretim kısıntısı anlaşmasına uyum yüzde 89'a çıktı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve topluluk dışındaki 11 üretici ülkenin üç yıldır süren küresel arz fazlasını sonlandırmak için üretimi azaltırken, ABD'li üreticiler ise üretimi artırıyor. Bu durum arz fazlasını azaltılacağına ilişkin beklentileri zayıflatıyor. Bu gelişmeler fiyat dalgalanmalarının azalmasına neden oldu. Chicago Board Opsiyon Borsası Ham Petrol Volaitilite Endeksi Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, ABD'de petrol üretiminin günlük 9 milyon varil seviyesine doğru tekrar yükselmesi ile birlikte, bu durumun piyasa üzerinde, fiziki anlamı le birlikte, psikolojik etkisi de olacak," dedi ve "Bu akşamacıklanacak olan ABD resmistok verisi için tahmin aralığı oldukçageniş. Bu durum, veri açıklandıktan sonra volatilite potansiyelini gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksaspetrolü (WTI), Nymex piyasasında, 2 sent düşerek, Sydney saati ile 12:26'da varil başına 53.99 dolara indi. Kontrat Şubat ayında 51.22 dolar ile 54.94 dolar arasında seyrederek Ağustos 2003'ten bu yana en dar bandında işlem gördü.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent düşerek varil başına 56.50 dolara geriledi. Nisan kontratı Salı günü 34 sent düşüşle 55.59 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.07 dolar primli işlem gördü.