Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Başkan Donald Trump'ın Kongre ortak oturumunda yaptığı konuşmanın ardından doların gücünü koruması ve yatırımcıların Mart ayında faiz artırımına ilişkin beklentilerinin artmasının ardından düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.3 düşerek Singapur saati ile 11:18'de ons başına 1,245.01 dolara indi.

Altın, Ocak ayında yüzde 5.5 ve Şubat ayında yüzde 3.1 yükseldikten sonra, bir ayı aşkın sürenin en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Trump'ın bugünkü konuşmasında çok az yeni önerilere verildi ve Trump, Obamacare olarak adlandırılan sağlık reformunun değiştirilmesi, orta sınıfa desteği de içeren vergi reformu, 1 trilyon dolarlık altyapı harcamaları ve savunma harcamalarında geniş çaplı artış dahil planlarının giderlerinin nasıl karşılanacağına daiir bir öneride bulunmadı.

Singapur'da Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Trump'ın konuşması söylem bakımından yüksek detay bakımından düşüktü ve söylediği her şey zaten doları fiyatlaması içindeydi," dedi ve "Doların Londra seansına doğru gevşemesini bekliyorum ve bu durum altına yardımcı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Dikkatlerin şimdi Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü yapacağı konuşmaya ve aynı zamanda Avrupa'daki konulara çevrildiğini söyleyen Halley, "Fed yetkililerimin son dönemdeki söylemlerinin ardından, eğer Yellen şahin tonlu konuşursa, Mart ayı toplantısı beklenmedik bir şekilde 'canlı' olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Salı günü, New York Fed Başkanı William Dudley, para politikasının sıkılaştırılması için zeminin "çok daha güçlü" olduğunu söylerken, San Francisco Fed Başkanı John Williams, faiz artırımının Mart toplantısında "cidi bir şekilde değerlendirilmesini" beklediğini söyledi.

Fed'in Mart ayında faiz artırımına gitme olasılığı bu iki konuşmanın ardından gecici olarak yüzde 70'in üzerine çıktıktan sonra tekrar yüzde 52 seviyesine geriledi.