Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:45'te güncellendi)

Altın fiyatları, yatırımcıların ağırlıklarını Kuzey Kore'nin bu sabah füze fırlattığına ilişkin haberler yerine ABD'de Mart ayında faiz artırımına gidileceğine ilişkin güçlenen beklentilere çevirmesi sonrası geri çekildi.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 15:33'te ons başına 1,232.20 dolara indi. Altın Cuma günü yatay kapandı ve geçen haftayı yüzde 1.8 ile 16 Aralık haftasından bu yana en büyük kayıpla geçti.

Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü yaptığı konuşmada, ABD merkez bankasının Mart ayında faiz artıracağı konusunda fazla şüphe bırakmadı ve ayrıca bu yıl planlanandan daha fazla faiz artırımına gidileceğine ilişkin işaretler verdi.

ABD'de Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi 10 Mart'ta açıklanacak. Bu verinin son altı ayın ortalaması olan 190,000 seviyesinde artış göstermesi ve ABD işgücü piyasasında istikrarlı artışın sürdüğünü işaret etmesi bekleniyor.

Singapur'da Phillip Futures stratejisti Bryan Lum, "Bu haftaki ABD istihdam verileri yatırımcılar tarafından dikkatle izleneck," dedi ve "Fed, veriler son ortalamalardan önemli ölçüde sapmazsa faiz artırımına gidecek. Altın fiyatlarının, Fed'in şahin yaklaşımında ciddi olduğunu göstermesi durumunda daha da düşmesini bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralia & New Zealand Banking Group, bugünkü bilgilendirme notunda, "Altın, geçen hafta birden yükselen Fed'in Mart ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin baskısı altında kaldı" dedi.

Japonya hükümeti, Kuzey Kore'nin bu sabah dört füze fırlattığını ve bunlardan üçünün Japonya'nın özel ekonomik alanına düştüğünü açıkladı.

Çin'de Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.1 artarak 276.55 yuana tırmandı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Haziran vadeli altın kontratları değişmeyerek gram başına 277.45 dolarda kalırken, Haziran vadeli gümüş yüzde 0.2 artarak kilogram başına 4,168 dolara ulaştı.

Spot gümüş yüzde 1 düşerken, platin yüzde 0.9 değer kaybetti ve palladyum yatay seyretti.

(13:45'te güncellendi)