Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(22:35'te güncellendi)

ABD doları, özel sektörün açıkladığı istihdam verisinin Cuma günü açıklanacak olan resmi istihdam verisine ilşikin tahminlere yukarı yönlü risk oluşturmasının ardından haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar G10 ülkelerinin para birimlerinin tümü karşısında değer kazandı ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed Başkanı Janet Yellen'ın 3 Mart'ta bu ay faiz artırımının muhtemel olduğunu söylemesinden bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dolardaki kazanç, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasından da destek bulurken, emtia ile ilişkili para birimleri, ham petrol ve metallerdeki değer kayıplarından olumsuz etkilendi. ABD'de ADP Research Institute'un açıkladığı özel sektör istihdamı Şubat ayında 228,000 artarak beklentilerin oldukça üstünde gerçekleşti. Bu durum, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in resmi istihdam verisi için tahminlerini yükseltmesine neden oldu.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, yönetimin bir ticaret iyileştirme otoritesi kurma konusunda çalıştığını ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde Nafta'nın (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi) muhtemelen tekrar müzakere edilmeye başlanacağını söyledi. Ross, böylelikle, Meksika ve Kanada'nın bazı ödünler vermek durumunda kalacağını sözlerine ekledi. Bu açıklamaların ardından, petrol fiyatlarının 51 doların altına inerek bu yılın en zayıf seviyelerine inmesinin de etkisi ile, peso değer kaybederken, Kanada doları 2017'nin en düşük seviyesine indi.

Döviz hareketleri, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı öncesi oldukça durgun. Ancak traderlar, ABD'de para politikasının yukarı yönlü olmasına karşın Avrupa ve Japonya'da gevşek politikaların sürmesinden dolayı, düşüşlerde dolar alımı eğilimindeler.

AMB'nin yarınki toplantıda faiz ve politikayı değiştirmemesi ve parasal gevşemeyi (QE) daha önce duyurduğu seviyede tutması bekleniyor. Draghi'nin karar sonrası yapacağı konuşma, son dönemde iyi çıkan ekonomik verilerle birlikte, merkez bankasının politika duruşunu değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin işaretler için dikkatle izlenecek.

Euro/Dolar paritesi, ADP istihdam verisi sonrası 1.0535 seviyesine indi ve daha sonra bu seviyelerde kaldı. Dolar/yen paritesiise 114.75 ile yeni bir güniçi zirve daha yaptı.

 (22:35'te güncellendi)