Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:45'te güncellendi)

Petrol fiyatları, OPEC'in üretim kısıntılarının ABD'deki stokları eritemeyeceğine ilişkin endişelerin bir yılı aşkın sürenin en büyük çaplı düşüşünü tetiklemesinin ardından Aralık ayından bu yana ilk kez varil başına 50 doların altına düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 5.7 düştükten sonra yüzde 2.2 daha geriledi. ABD'de petrol stokları geçen hafta 8.2 milyon varil artarak, verilerin açıklanmaya başlandığı 1982'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. ABD'de kaya petrolü sektörü milyarderi Harold Hamm, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, sektörün, diğer bir harcama dönemine daha girmesi durumunda, ham petrol piyasasını "öldüreceği" uyarısında bulundu.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ve diğer üreticilerin küresel arz fazlasını gidermek için 1 Ocak'tan başlayarak 6 ay süre boyunca üretimi kısmaya başlamalarından bu yana varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, ABD'de kaya petrolü üretimi artarken, diğer bölgelerde beklenenden daha fazla üretim kısıntılarına gidilmesi ve artan talebe ilişkin işaretler stokların düşeceğini işaret ediyor.

Banque Internationale a Luxembourg Orta Doğu ve Asya baş stratejisti Hans Goetti, "Dikkatleri çeken nokta, OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasına geniş biçimde uyması ve diğer yandan ABD'de üretimin artması," dedi ve "ABD'de kaya petrolü sektörü maliyetleri kısma adına önemli adımlar attı" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 73 sent ya da yüzde 1.5 düşerek Londra saati ile 10:17'de varil başına 49.54 dıolara geriledi. İşlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 60 üzerindeydi. Kontrat Çarşamba günü 2.86 dolar düşerek 7 Aralık'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi ve yüzde bazında Şubat 2016'dan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.09 dolar ya da yüzde 2.1 düşerek varil başına 52.02 dolara kadar indi. Fiyatlar Çarşamba günü 2.81 dolar ya da yüzde 5 düşerek varil başına 53.11 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.32 dolar primli işlem gördü.

(13:45'te güncellendi)