Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(10:25'te güncellendi)

Altın sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Metal, olumlu çıkan ABD ekonomik verilerinin faizin gelecek hafta başlanarak bu yıl muhtemelen birkaç kez artırılmasına ilişkin beklentileri güçlendirmesi ile birlikte, Ekim ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirerek, ons başına 1,200 dolara doğru geriledi.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,203.98 dolar ile 1 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, Londra saati ile 06:47'de 1,204.39 dolara geldi. Altın böylelikle düşüşünü dördüncü güne genişletirken, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dokuz gün üst üste arttı.

Altın fiyatları, aralarında Fed Başkanı Janet Yellen'ın da olduğu Fed yetkililerinin para politikasının yakında sıkılaştırılacağından söz etmeleri ve bunun sonucu Mart ayında faiz artırımı olasılığının artması ve yıl içinde daha da faiz artırımlarına gidileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile birlikte savunma durumuna çekildi. altındaki düşüşün son ayağı, ABD'de dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin Şubat ayında beklenenden daha iyi çıkması ve bunun sonucu, Cuma günü açıklanacak olan resmi istihdam verileri öncesi doların güç kazanmasının ardından geldi.

Sumitomo Corp. Global Research Co. CEO'su ve Donald trump'ın başkanlığından kaynaklanabilecek belirsizliklerden dolayı altında yükseliş bekleyen Bob Takai, "Üç hafta önce Mart ayında faiz artırımına gidilme olasılığı çok düşüktü, ancak şimdi yüzde 100," dedi ve "Faiz Mart toplantısında artırıldığında, Fed'in tekrar harekete geçmesi çok zaman alacak" dedi.

Fed, 2015 ve 2016 yıllarında birer kez faiz artırımına gittikten sonra, bu yıl bu konuda hızlanabilir. Noktasal grafik olarak adlandırılan Fed politika yapıcıların faiz artırımı sayısına ilişkin tahminlerini gösteren grafik, bu yıl üç faiz artırımını işaret ediyor ve geçen Cuma Yellen, 2017 yılında planlanandan daha fazla faiz artırımı olabileceğinin işaretini verdi.

(10:25'te güncellendi)