Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de arz artışının OPEC'in üretimi kısmaya yönelik anlaşmasından son üç ayda kaynaklanan kazançları tümüyle silmesin ardından varil başına 50 doların altında işlem görüyor.

Vadeli petrol kontratları son dört seansta yüzde 7.6 kayıpla OPEC'in üretimi kısma konusunda anlaşmaya varmasından bir gün öncesi olan 29 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 1 yükseldi. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, petrol stokları dört hafta üst üste arttı ve üretim bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Petrol şirketi Vitol Group BV'ye göre, ABD'nin petrol ihracatı, Teksas'ta üretimin artmasından dolayı yükselmeye hazırlanıyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ve diğer 11 üreticinin küresel arz fazlasını gidermek için 1 Ocak'tan başlayarak 6 ay süre boyunca üretimi kısmaya başlamalarından bu yana varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al-Falih, bu hafta yaptığı açıklamada, stokların beklenenden yavaş azaldığını söyleyerek, üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılması için kapıyı araladı.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Artan ABD üretimi piyasa için sorun oluşturuyor," dedi ve "Eğer üretim artmaya devam ederse, OPEC'in anlaşmaya uymasında sorun çıkabilir. Fiyatlarkısa vadede varil başına 50 dolar civarında tutunmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 51 sent yükselişle varil başına 49.79 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 10:36'da 49.73 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı. Kontrat Perşembe günü 1 dolar düşerek 49.28 dolardan kapandı. Petrol 4 Kasım'dan bu yana en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 47 sent ya da yüzde 0.9 yükselerek varil başına 52.66 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 92 sent ya da yüzde 1.7 düşüşle 52.19 dolara inerek 30 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesinden kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.34 dolar primli işlem gördü.