Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar yen karşısında, ABD'de bugün açıklanacak olan aylık tarım dışı istihdam raporunun dünyanın en büyük ekonomisinin hız kazanmakta olduğuna ilişkin işaretlere katkıda bulunacağı spekülasyonu ile Ocak ayından buı yana en yüksek seviyesine çıktı.

Doların 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren endeks, yatırımcıların Şubat ayı istihdam verisindeki güçlü bir artışın onları dolarda zayıf pozisyonda bırakacağı endişesi ile alım yapmaları sonucu bu yılın en büyük haftalık kazancına yöneldi. Fed'in gelecek haftaki toplantısında faiz artırımına gitmesinin neredeyse kesin hale gelmesi ile birlikte, satış masaları, müşterilerinin dikkatlerinin 14-15 Mart'taki toplantıda alınacak karardan ziyade Fed yetkililerinin faiz artırımı tahminlerinden oluşan noktasal grafiğe çevrildiğini belirtiyorlar.

Londra'da Nomura Holdings Inc. Döviz startejisti Jordan Rochester, "Artık durum Fed'in iki faiz artırımı yapacağı ile ilgili değil," dedi ve "Şimdilerde düşünmeye çalıştığımız üç ya da dört denklem. Eğer Fed gelecek haftaki toplantısında noktasal grafiği yukarı yönde revize ederse, piyasa bu tahminleri Fed'in asıl görüşünden daha fazla güvenilir bulacakç Bu da dolar-yen için destekleyici bir unsur" şeklinde görüş bildirdi.

Son iki haftadaki ralliye rağmen, dolar göstergesi ABD 2 yıl vadeli Hazine tahvil faizlerindeki artışın ve ABD getiri eğrisindeki dikleşmenin gerisinde kaldı. Dolar, Donald Trump'ın Kasım ayından seçilmesinden bu yana, yeni Başkan'ın dünyanın en büyük ekonomisini büyütecek politikalar uygulayacağı beklentisi ile değer kazandı.

Nomura'dan Rochester, ancak uzun vadede, Trump'ın muhtemelen doları zayıflatmayı hedefleyen bir politika izleyeceğini söyledi ve "Eğer ABD zayıf doları hedefliyorsa, dolar-yen 125 seviyesine ulaşamaz" dedi. Nomura, dolar/yen paritesinin yıl sonunda 120 seviyesine çıkmasını bekliyor.

Dolar/yen paritesi 115.25 ile 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.2 tırmanarak 115.20 seviyesine geldi.