Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol üreticilerinin faaliyetlerini artırması ve bunun da küresel arz fazlasını azaltmak için OPEC'in üretim kısıntısı çabalarını dengelemesi ile birlikte düşüşünü sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen haftaki yüzde 9.1'lik kaybın ardından yüzde 1.2 daha düştü ve kayıplarını altıncı güne taşıdı. Baker Hughes Inc.'nin açıkladığı verilere göre, ABD'de aktifpetrol sondaj kuyusu sayısı Eylül 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Libya'da ham petrol üretimi, rakip silahlı gruplar arasındaki çatışmaların ülkenin en büyük petrol ihraç limanlarından bazılarının kapanmasına neden olması ile birlikte yüzde 11 düştü.

Petrol geçen hafta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin 1 Ocak'tan itibaren küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısmaya başlamasından beri üzerinde seyrettiği varil başına 50 dolar seviyesinin altına geriledi. ABD'de ham petrol stokları rekor seviyeye çıkarken ve üretim bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaşırken, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al-Falih, küresel arzın beklenenden daha yavaş azaldığını söyledi.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Arz talebi aşıyor gibi görünüyor ve bu yüzden dikkatler yeniden piyasadaki arz fazlasına çevriliyor,"dedi ve "OPEC muhtemelen fiyatlar varil başına 40 dolara yaklaşana dek harekete geçmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 59 sent düşerek varil başına 47.90 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 11:00'de 48.08 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 76 üzerindeydi. Kontrat Cuma günü 79 sent düşerek 48.49 dolardan kapandı ve Kasım ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 52 sent ya da yüzde 1 düşerek varil başına 50.85 dolara kadar indi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 8.1 düştü. Küresel gösterge Brent petorlü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.39 dolar primli işlem gördü.