Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarındaki düşüşün Suudi Arabistan'ın üretimi artırmasını dengelemesi ile birlikte varil başına 48 doların üzerne çıktı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki yedi seansta yaklaşık yüzde 11 değer kaybettikten sonra yüzde 2.4 kadar yükseldi. Sektör tarafından fonlanan Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 531,000 varil düştü. Çarşamba günü açıklanacak resmi verinin ise petrol stoklarının üst üste 10'uncu hafta da arttığını göstermesi bekleniyor. Salı günü açıklanan OPEC raporuna göre, Suudi Arabistan'ın üretimi Şubat ayında tekrar günlük 10 milyon varilin üzerine çıktı.

Petrol geçen hafta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin 1 Ocak'tan itibaren küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısmaya başlamasından beri üzerinde seyrettiği varil başına 50 dolar seviyesinin altına geriledi. Fiyatlar Aralık ayından bu yana ilk kez bu seviyenin altına indi. Suudi Arabistan geçen ay üretimi günlük 263,300 varil arttırdı, ancak bu ülkenin üretimi halen anlaşamda belirlenen tavanın altında.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Fiyatlarda keskin düşüşler vardı, bu nedenle sağlıklı bir sıçrama görmek şaşırtıcı olmadı," dedi ve "ABD'de artan üretimin OPEC'in üretim kısıntılarının yerini doldurduğuna ilişkin endişeler var. Resmi petrol stok verileri önemli olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.15 dolar yükselerek varil başına 48.87 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 11:29'da 48.52 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 41 üzerindeydi. Fiyatlar Salı günü 68 sent düşerek 47.72 dolar ile 29 Kasım'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 74 sent ya da yüzde 1.5 yükselerek varil başına 51.66 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Salı günü yüzde 0.8 düşüşle 50.92 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.57 doalr primli işlem gördü.