Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'de resmi verilere göre petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşmesi ve bu yılın ilk düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından varil başına 49 doların üzerindeki kazancını devam ettirdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.4 yükselerek yedi gün süren düşüşünü durdurmasının ardından yüzde 1.6 kadar değer kazandı. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 273,000 varil düştü. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, petrol stoklarının yükselişini 10'uncu haftaya taşıması bekleniyordu. Uluslararası Enerji Ajansı, petrol piyasalarının OPEC'in geçen yılın sonundaki arz artışını gidermekte güçlük çektiğini kaydetti. Irak Petrol bakanı Jabbar Al-Luaibi, Basra'da düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin 2017 yılının sonuna kadar üretimi günlük 5 milyon varile çıkarmayı planladığını kaydetti.

Petrol geçen hafta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin 1 Ocak'tan itibaren küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısmaya başlamasından beri üzerinde seyrettiği varil başına 50 dolar seviyesinin altına geriledi. Fiyatlar Aralık ayından bu yana ilk kez bu seviyenin altına indi. OPEC'in Salı günü açıklanan raporu Suudi Arabistan'ın üretimi Şubat ayında yeniden günlük 10 milyon varil seviyesinin üzerine çıkardığını gösterdi, ancak bu ülkenin üretimi halen anlaşmda belirlenen tavanın altında.

Londra'da PVM Oil Associates Ltd. analisti Stephen Brennock, "Petrol boğaları, ABD'de inatçı bir biçimde artarak rekor seviyelere yükselen petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından toplu bir şekilde derin bir nefes aldı," dedi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Yeniden dengelenme hikayesi değişmedi," dedi ve "Ham petrol fiyatlarındaki düşüş, ABD stokları ve arzındaki artıştan kaynaklandı, ancak talep iyi görünüyor.Fiyatların yavaş bir şekilde yükselmesini bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 76 sent yükselerek varil başına 49.62 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 10:08'de 49.41 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamaya yakın seyretti. Fiyatlar, önceki yedi seansta yaklaşık yüzde 11 düştükten sonra, Çarşamba günü 1.14 dolar yükselerek 48.86 doalrdan kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 84 sent ya da yüzde 1.6 yükselerek varil başına 52.65 dolara ulaştı. Fiyatlar Çarşamba günü 89 sent yükselerek 51.81 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.48 dolar primliişlem gördü.

(13:40'ta güncellendi)