Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının rekor seviyeden gerilemesi ve Suudi Arabistan'ın OPEC öncülüğündeki üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılabileceğini kaydetmesinina rdından bu ayın ilk haftalık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve haftayı yüzde 0.8 kazançla geömeye yöneldi. ABD'de petrol stokları, Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, geçen hafta bu yılın ilk düşüşünü gerçekleştirdi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, küresel stokların son beş yılın ortalamasının üzerinde kalması durumunda, üretim kısıntısı anlaşmasının Haziran ayının ötesine uzatılabileceğini söyledi.

Petrol fiyatları, ABD'de üretim artışının PEtrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer üreticilerin arz kısıntısını dengelemesi ile birlikte Aralık ayından bu yana ilk kez varil başına 50 doların altına indi. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, piyasalar 2016 yılının sonunda OPEC'ten gelen arz artışlarını gidermekte orluk çekerken, üretim kısıntılarına uyum yüzde 90 seviyesinde seyrediyor.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "ABD stokları, istikrarlı bir aşağı trend oluşana kadar piyasa için sorun oluşturacak," dedi ve "Üretim kısıntıları, ABD'de petrol üretiminin günlük 9 milyon doların üzerinde kalması durumunda muhtemelen uzatılmayacak. OPEC'in Amerikan şirketleri için fiyatları artırmasını düşünemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 14 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:29'da varil başına 48.89 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 72 altında. Fiyatlar Perşembe günü, önceki gün yüzde 2.4 arttıktan sonra 11 sent düşerek 48.75 dolardan kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 10 sent yükselerek varil başına 51.84 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 7 sent düşerek 51.74 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.43 dolar primli seyretti.