Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(19:12'de güncellendi)

Brent petrolü, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilere göre petrol stoklarının geçen hafta artış göstermesi ve buna bağlı olarak artan stokların OPEC ve diğer üreticilerin üretim kısıntılarının etkilerini gidereceği endişelerinin güçlenmesinin ardından Kasım ayından beri üzerinde tutunduğu varil başına 50 dolar seviyesinin altına indi. 

Küresel Brent petrolü göstergesi, yüzde 2.5 geriledi. ABD'de ham petrol stokları, geçtiğimiz hafta rekor seviyesine ulaştı ve ülkede üretim arttı. OPEC ve 11 diğer ülke, küresel aşırı arzın önüne geçmek adına 1 Ocak'tan itibaren üretimde kısıtlamalara başladı. 

Boston'da John Hancock üst düzey yöneticisi Chip Hodge, "Bu durum Orta Doğu'daki üreticileri oldukça kötü etkiliyor olmalı" dedi ve "ABD'de artan stoklar ve üretime bakacak olursak, fiyatları yukarı yönde destekleyecek bir faktör yok" diye konuştu.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.25 dolar düşerek varil başına 49.71 dolara kadar indi ve OPEC'in üretim kısıtlamaları konusunda anlaşmaya vardığı gün olan 30 Kasım'dan bu yana ilk kez 50 doların altını gördü. Brent petrolü, New York saatiyle 10:53'te 82 sent düşerek 50.14 dolara indi. Toplam işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 56 aşağısında seyretti. 

Batı Teksas Petrolü (WTI), ABD'de artan stoklara ve üretime bağlı olarak Aralık ayından sonra ilk kez 9 Mart'ta 50 doların altına gerilemişti. Mayıs vadeli Batı Teksas Petrolü, 79 sent düşerek varil başına 47.75 dolara indi.

OPEC üyeleri, Mayıs ayına kadar üretim kısıtlamalarının süresini uzatma konusunda karar almayacak. OPEC grubu dışındaki bakanlar ve yetkililer ise OPEC anlaşmasının gidişatını görüşmek üzere bu haftasonu Kuveyt'te toplantı düzenleyecek.  

 

(19:12'de güncellendi)