Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcılraı dikkatlerini üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılabileceğine ilişkin işaretlerin çıkabileceği OPEC ve diğer üreticiler arasında yapılacak toplantıya çevirmeleri ile birlikte, ABD'de petrol stoklarının rekor seviyeye çıkmasının baskısıyla, bu ay üçüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, iki gün önce Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından fazla değişmedi ve haftayı yüzde 1.9 düşüşle geçmeye yöneldi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, petrol üretimi ve stokları geçen hafta artmaya devam etti. OPEC Mayıs ayına kadar üretim kısıntılarının uzatılması konusunda resmi karar almayacak, ancak yetkililer haftasonu Kuveyt'te anlaşmanın durumunu görüşecek.

Batı Tekses petrolü (WTI) ve Brent petrolü, ABD'de artan stokların OPEC ve diğer üreticilerin arz kısıntılarının etkilerini dengelemesi ile birlikte 2017 yılında ilk kez varil başına 50 doların altına indi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, geçen hafta Bloomberg Television'a verdiği mülakatta, stokların beş yılın ortalamasının üzerinde kalması durumunda, OPEC'in ürtim kısıntısı anlaşmasını uzatacağını kaydetti.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa stratejisti Evan Lucas, "Fiyatların, stoklardaki artışla birlikte, önümüzdeki birkaç hafta 47 dolar ile 50 dolar arasındaki bantta kalmasını bekliyoruz," dedi ve "OPEC'in çıkıp da evet bu anlaşmanın yanındayız ve bunu durdurmaktan ziyade uzatmayı değerlendiriyoruz diyene kadar bu durum muhtemelen değişmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli WTI, Nymex piyasasında, 14 snt yükselerek, Tokyo saati ile 10:17'de varil başına 47.84 dolara çıktı. En yakın vadeli kontrat Çarşamba günü 47.01 dolara kadar inerek 30 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 58 altında.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 10 sent ya da yüzde 0.2 yükselerek varil başına 50.66 dolara ulaştı. Fiyatlar Perşembe günü 8 sent düşerek 50.56 dolar ile 30 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.82 dolar primliişlem gördü.