Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

OPEC'in ham petrol üretimini kısma ve küresel arz fazlasını azaltmayı amaçlayan anlaşmayı uzatacağına ilişkin spekülasyon, petrolü bu yılın en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneletti.

Vadeli petrol kontratları Cuma günü varil başına 50 doların üzerinde tutundu ve bu haftayı yüzde 4.8 kazançla geçmeye ve böylelikle OPEC'in son sekiz yılın ilk üretin kısıntısını yapmak için anlaşmaya vardığı Aralık ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. Kuveyt Petrol Bakanı Issam Almarzooq, ulusal haber ajansı KUNA'da çıkan habere göre, arzı kısmak için üretim kısıntısı anlaşmasının Haziran'dan sonra altı ay daha uzatılmasını desteklediğini bir kez daha vurguladı.

Kuveyt'in petrol bakanından gelen son yorumlar, 25 Mayıs'ta Viyana'da yapılacak bakanlar düzeyindeki resmi toplantı öncesi, OPEC'in yüksek seviyelere çıkmış stokları eritmeye yönelik taahhüdüne ilişkin güveni artırıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) beş üyesi ve Umman Pazar günü anlaşmanın uzatılmasına destek vermişti. Üretim kısıntılarına ilişkin iyimserlik son dönemde, ABD'de ham petrol üretiminin bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte bu ülkedeki arzın artmakta olduğuna iişkin endişeler soncuu azalmıştı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group analisti Daniel Hynes, "Üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılacağına ilişkin devam eden spekülasyon, gerçekten temel yönlendirici faktör," dedi ve "Petrol, Mayıs ayındaki toplantıda alınabilecek OPEC anlaşmasının uzatılacağına ilişkin kararın biraz daha açık hale gelmesine kadar, 50'li dolarların alt seviyelerinde dalgalanabilir. ABD'de stoklar azalma işaretleri vermeye başladı ve bu da piyasaya destek sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 16 sent düşerek Hong Kong saati ile 09:58'de varil başına 50.19 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 58 altındaydı. Kontrat Perşembe günü 84 sent yükselerek 50.35 dolara çıktı ve 8 Mart'tan bu yana ilk kez 50 doların üzerinde kapandı. Fiyatlar 2015 yılının sonundan bu yana en büyük çeyrek dönemlik düşüşüne hazırlanıyor.

Cuma günü vadesi dolazcak Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 13 sent düşerek varil başına 52.83 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.63 dolar primliişlem gördü. Daha aktif işlem gören Haziran vadeli kontrat 13 sent düşerek 52.83 dolara indi.