Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini küresel siyasi belirsizliklere ve Fed'in faiz artırım hızına ilişkin beklentilere çevirmeleri ile birlikte, 2016 yılının ilk çeyreğinden bu yana en büyük çeyrek dönem kazancına yöneldi.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek Sydney saati ile 11:43'te ons başına 1,244.13 dolara çıktı.

Fiyatlar, ikiçeyrek üst üste düştükten sonra bu yıl yüzde 8.4 yükseldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed yetkililerinin piyasanın şimdilerde beklediğinden daha hızlı faiz artırımları olabileceğini iişaret etmesi ile birlikte yatay seyretti.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group analisti Daniel Hynes, "Fiyatlar bu çeyrekte, satışlar ile ara verilen, inişli çıkışlı bir yükseliş gerçekleştirdi," dedi ve "Siyasi ortamdaki belirsizlik muhtemelen fiyatların temel yönlendiricisydi" şeklinde görüş bildirdi.

Hynes, altının 1,150 ile 1,350 dolar arasında seyretmesini beklediğini sözlerine ekledi.

AME Group baş ekonomisti MArk Pervan, "Altının yönü ABD dolarının gücüne ya da bu gücün ve ayrıca Trump'ın inisiyatiflerinin bazılarına bağlı" dedi.

BNP PAribas stratejistleri Harry Tchilinguirian ve Gareth Lewis-Davis, 30 Mart tarihli bilgilendirme notunda, altının, Fed'in 2017 yılının kalan kısmında faiz artırımlarına gitmesi ve bunun doları güçlendirmesi beklentisi ile negatif eğilime sahip olduğunu kaydetti. BNP, Fed'in 2017'de 3 ve 2018'de 4 faiz artırımı yapmasını bekliyor.

BNP, altının 2. çeyrek için ortalama fiyat tahminini 10 dolar düşürerek 1,245 dolara çekti.

BNP, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dördüncü çeyrekte, altın fiyatlarını en doğru tahmin eden kuruluş oldu.

Standard Charters ise, piyasanın rahat omasından dolayı, düşüşlerde altın alınabileceğini kaydetti.

Spot gümüş yüzde 0.1 yükselirken, platin fazla değişmedi ve palladyum yüzde 0.1 düştü.