Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrolün rallisi varil başına 50 doların üzerinde hızını kaybetti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen haftaki yüzde 5.5'lik yükselişin ardından Pazartesi günü yüzde 0.7 düştükten sonra kayıplarını korudu. Bloomberg'in düzenlediği ankete göre, OPEC'in petrol üretimi Mart ayında günlük 200,000 varil düştü, ancak bu düşüş büyük oranda, küresel arz fazlasını azaltmayı amaçlayan üretim kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Nijerya ve Libya'daki düşüşlerden kaynaklandı. Libya'nın, petrol fiyatlarındaki yükselişe yardımcı olan bir haftalık aradan sonra, en büyük limanından petrol ihracına başladığı kaydediliyor.

Petrolün geçen hafta Aralık ayından bu yana gerçekleştirdiği en büyük yükseliş, Kuveyt ve diğer Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ile birlikte Umman'ın Ocak ayında başlayan altı ay süreli üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını desteklemesinden de destek buldu. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısının Eylül 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına karşın, piyasanın halihazırda dengelenmekte olduğu konusunda temkinli bir şekilde iyimser olduğunu söyledi.

 Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "Petrol, Libya'da üretim artışının fiyatlar üzerimdeki aşağı baskıyı artırmasının beklenmesi ile birlikte kırılganlığını sürdürecek," dedi ve "Petrolün daha da yükselebilmesi için, ya Suudi Arabistan ya da Rusya'dan üretim kısıntısı anlaşmasının altı aylık sürenin ötesine uzatılması konusunda daha kesin yorumlarda bulunması gerekecek" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, değişmeyerek Singapur saati ile 10:17'de varil başına 50.24 dolarda kaldı. Fiyatlar Pazartesi günü 36 sent yükselerek 50.24 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 74 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezl ICE Futures Europe piyasasında, PAzartesi günü yüzde 0.8 düştükten sonra 1 sent daha gerileyerek varil başna 53.11 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 2.39 dolar primli işlem gördü.