Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Altın fiyatları, ABD'de Pazartesi günü otomobil satışlarının beklenenden kötü çıkması ve Rusya'da metroda meydana gelen bombalı saldırının ardından güçlenen güvenli liman alımları ile bir haftanın en yüksek seviysine çıktı. Gümüş son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Spot altın yüzde 0.5 yükselişle Londra saati ile 12:54'te ons başına 1,260.54 dolara çıktı.

Fiyatlar pazartesi günü, ABD'de otomobil satışlarının Mart ayında sert düştüğünü gösteren verinin ve Rusya'nın St. Petersburg kentinde 11 kişinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan metro bombalamasının ardından kayıplarını tersine çevirdi.

Saxo banl emtia strateji müdürü Sloth Hansen, "Ne zaman terör saldırısı olursa, genel belirsizlik artıyor," dedi ve "Altın ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Xi Jinping'in gerçekleştireceği zirve öncesi de destek buluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin, Hong Kong, Tayvan ve Hindistan'da piyasalar tatil nedeniyle kapalı.

Spot gümüş yüzde 0.6 yükselerek ons başına 18.3914 dolar çıktı. Fiyatlar son 13 günün 12'sinde yukarı yönde hareket etti.

Platin grubu metaller, ABD otomobil verisinin kötü çıkmasına rağmen iyi tutundu. Otomotiv endüstirisi platin ve palladyumun temel kullaıcısı durumunda.

Platin yüzde 0.4 yükselişle ons başına 960.68 dolara çıkarkeni palladyum yüzde 0.8 değer kazanrak ons başına 809.50 doalra ulaştı.

Platin/palladyum ranı 2002'den bu yana en düşük seviyesine inerken, platinin altına iskontosu ons başına 300 dolar ile Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Hansen, platinde yatırım talebinin az olduğuna dkkat çekti.

(15:10'da güncellendi)