Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'deözel sektörün açıkladığı verinin petrol stoklarının geçen hafta azaldığını ve küresel arz fazlasının daralmakta olduğunu göstermesinin ardından kazançlarını varil başına 51 doların üzerinde korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.6 değer kazandıktan sonra yüzde 0.5 daha yükseldi. Özelsektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, petrol stokları geçen hafta 1.83 milyon varil düştü. Çarşamba günü açıklanacak özel sektör verisinin, stokların rekor seviyeden gerilediğini göstermesi bekleniyor. Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Kuzey Denizi Buzzard sahasında petrol üretimi durdu.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) bazı üyelerinin Ocak ayında başlayan ve Hziran'da sona erecek olan altı ay süreli üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını desteklemesi ile birlikte varil başına 50 doların üzerine yerleşti. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının Eylül 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına karşın, piyasanın halihazırda yeniden dengelenmekte olduğu konusunda temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu söyledi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "OPEC öncülüğünde varılan üretim kısıntısı anlaşmasının altı ay daha uzatılacağı olasılığı petrole bir miktar destek sağlıyor,"dedi ve "Son rallinin büyüklüğü, piyasanın kötü haberlere, özellikle olumsuz stok verilerine duyarlı olmasına neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 25 sent yükselerek Hong Kong saati ile 11'de varil başına 51.28 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 56 altındaydı. Kontrat Salı günü 79 sent yükselişle 51.03 dolardan kapandı. Fiyatlar geçen ay Aralık ayından bu yana ilk kez 50 doların altına düşmüştü.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent yükselerek varil başına 54.29 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü 1.05 dolar ya da yüzde 2 yükselerek 54.17 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 2.62 dolar primli işlem gördü.