Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Altın fiyatları, ABD'nin kimyasal silah kullanarak sivilleri öldürdüğü kaydedilen Esad rejimine karşı füze saldırısı düzenlemesinin ardından, kilit direncç seviyesini aştı ve yaklaşık beş ayın en yüksek seviysine çıktı.

Petrol ve yen gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara yoğun ilginin bir parçası olarak, spot altın, Londra saati ile 10:45 itibariyle,  yüzde 1.4 yükselişle ons başına 1,269.46 dolar ile 10 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Metal 200 günlük hareketli ortalama seviyesini yukarı yönde kırdı ve bu hareket yukarı yönlü ivmeyi işaret ediyor. Altın üst üste dördüncü haftayı da yükselişle geçmeye yöneldi ve bu yıl yüzde 10 değer kazandı.

Saldırı kararı, seçim kampanyasında Orta Doğu'daki anlaşmazlıklara çok fazla müdahil olduklarını söyleyerek önceki başkanları eleştiren Trump için bir dönüşü işaret ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Rsuya'nın müttefiki olan Esad'ı devirmek için bir koalisyon kurulmasına yönelik adımların atılmakta olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin bu adımını egemen bir devlete yönelik saldırı olarak niteleyerek kınadı.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV Döviz stratejisti Georgette Boele, "Piyasada açık bir şekilde riskten kaçınma durumu var, bu nedenle altın alımı geliyor" dedi ve "Metal bir süredir 200 günlük hareketli ortalamasının yakınındaydı ve bu seviyeyi kırmak için böyle bir nedene ihtiyacı vardı. Bu altın için yeni bir pozitif safhanın başlangıcı olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Madencilik şirketlerinin hisseleri altındaki yükselişten destek buldu ve Randgold Resources Ltd., Londra saati ile 10:16'da yüzde 2 yükselerek, İngiltere'nin gösterge FTSE 100 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti. Dünyanın üçüncü en büyük madencilik şirketi AngloGold Ashanti Ltd. Johannesburg'daki işlemlerde yüzde 2.4 yükselirken, Melbourne merkezli Newcrest Mining Ltd. Sydney'de yüzde 2.8 yükselişle kapandı.

ABD'nin Suriye'nin Shayrat Hava Üssü'nü 59 Tomahawk füzesi ile vurduğu harekat, bu hafta başında, Esad rejiminin İdlib şehrine kimyasal silahla düzenlediği saldırının ardından gerçekleştirildi. Saldırı sonrası yaptığı açıklamada, Trump, Suriye'nin yasaklanmış kimyasal silah kullanmasının tartışma götürmez olduğunu söyledi. Suriye ise bu suçlamaları reddetti.

Güvenli Liman

Altın, jeopolitik sorunların arttığı dönemde güvenli liman olarak değerlendiriliyor. Fiyatlar bu hafta ayrıca, Kuzey Kore'nin ABD Başkanı Donald Trump ile Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasındaki zirve yaklaşırken balistik füze denemesinde bulunması ile birlikte Kore Yarımadası'nda tansiyonun artmasından da destek aldı.

Diğer değerli metaller de ABD'nin füze saldırısı sonrası ralli yaptı. Gümüş yüzde 1.2 yükselerek ons başına 18.479 dolar ile 27 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Platin yüzde 1 kadar yükselirken, palladyum yüzde 0.5 kadar değer kazandı.

Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Sudriye'deki durum, ABD'nin füze saldırısı ile birlikte kötüleşmeye devam ediyor," dedi ve "Altının acil güvenli liman alımları ile karşılaşması şaşırtıcı değil" şeklinde görüş bildirdi.

(13:40'ta güncellendi)