Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, Rusya'nın OPEC öncülüğündeki üretim kısıntılarını Haziran ayının ötesine uzatma konusuna ağırlık verdiğini işaret etmesinina rdından kazançlarını varil başına 52 doların üzerinde sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı sonrası yüzde 3.2 değer kazanmasının ardından yüzde 0.7 kadar daha yükseldi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Cuma günü yaptığı açıklamada, enerji bakanlığının, petrol şirketleri ile altı aylık anlaşmanın süresi dolduktan sonra uzatılmasına ihtiyaç olup olmadığını görüştüğünü söyledi. ABD'de Baker Hughes Inc.'nin verilerine göre, aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim kısıntılarının uzatılmasına desteği, ABD'de üretim ve stokların artmasının etkilerini gidererek, fiyatların varil başına 50 doların üzerine çıkmasını sağlayan bir ralliyi tetikledi. Novak, üretim kısıntılarının piyasaya istikrar getirdiğini ve Rusya'nın stok seviyelerini izlemeye devam edeceğini, ancak üretimin uzatılıp uzatılmaması konusunda karar vermek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Rusya OPEC üyesi olmamasına karşın, diğer 10 ülke ile birlikte Ocak ayından itibaren üretimin kısılması konusundaki anlaşmaya dahil oldu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Anlaşma ile sınırlanmayan ülkelerden gelen arz artışlarından dolayı, anlaşmanın muhtemelen altı ay daha uzaltılmasına ihtiyaç duyuluyor," dedi ve "Piyasada daha iyi dengeye ulaşana kadar bir dizi uzatma görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 38 sent yükselerek varil başına 52.62 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 09:10'da 52.44 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamaya yakın seviyelerdeydi. Kontrat Cuma günü 54 sent yükselerek 52.24 dolardan kapandı.

Haziran vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 28 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 55.52 dolara kadar yükseldi. Fiyatlar Cuma günü 35 sent yükselerek 55.24 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 2.53 dolar primli işlem gördü.