Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, New York Fed Başkanı Willian Dudley'in Cuma günü yaptığı konuşmada, faizin normalleşmesine verilecek aranın uzunluğuna fazla önem vermemesinin ardından Hazine tahvil faizlerindeki yükselişin devam etmesi ile birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı.

ABD para birimi, traderların yatırımcıların para birimine kısa vadeli bir zirve oluşturma çabaları ile girdiği kısa pozisyonları temizlemesi ile birlikte, 16 önemli para biriminin biri hariç tümü karşısında değer kazandı. Yen, traderların 111.50 civarıondaki dolar alımı yönündeki "zararı durdur" emirlerini hedeflemeleri ve tetiklemeleri ile birlikte, kısmen Tokyo fiksingi üzerinden aynı yönde emirlerin desteği ile değer kaybetti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasında geçen hafta düzenlenen zirve de dolarda uzun pozisyonlara güven verdi. Trump'ın Çin'e iade-i ziyarette bulunacağını açıklaması, iki ülke arasında ticaret savaşı çıkacağı yolundaki endişelerin abartılı olduğu düşüncesini güçlendirdi. Aralarında Elias Haddad ve Peter Kinsella'nın bulunduğu Commonwealth Bank of Australia analistlerine göre, Dudley'in yorumları doları ve faiz beklentilerini güçlendirdi.

Avustralya doları, Asya işlemlerinde yüzde 3 düşen demir cevheri öncülüğünde emtia fiyatlarındaki düşüşlerden olumsuz etkilendş ve Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Avustralya'da Şubat ayı için konut kredi verileri ekonomistlerin beklediğinden kötü çıktı.

Dolar/yen paritesi yüzde 0.3 yükselerek 111.42 seviyesine çıktı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

ABD Hazine tahvil faizleri getiri eğrisi boyunca yükseldi ve 5 yıllıklar 1 baz puan çıkışla yüzde 1.93'e ulaştı.