Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'de üretimin artmaya devam edeceğine ilişkin işaretlerin, OPEC'in küresel arz fazlasını eritme çabalarını olumsuz etkileyeceği beklentileri ile birlikte bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesinde seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1 düştükten sonra yüzde 0.6 daha geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin aylık Sondaj Verimlilik raporuna göre, ABD'de büyük kaya petrolü üretim tesislerindeki ham petrol üretiminin mayıs ayında günlük 5.2 milyon varile tırmanması bekleniyor. Baker Hughes Inc. verilerine göre, ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısı son 13 haftadır artıyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) bazı üyelerinin arz kısıntısı anlaşmasının Haziran ayının ötesine uzatılmasını desteklediklerini kaydetmelerinin ardından varil başına 53 doların üzerine ralli yaptı. Citigroup Inc., hazırladığı raporda, ABD'de kaya petrolü üretiminin yüksek fiyat ortamında artabileceğini, ancak OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarının sürmesi ile birlikte stokların kaydadeğer bir şekilde düşeceğini kaydetti.

Londra'da PVM Oil Associates Ltd. analisti Tamas Varga, "OPEC'in üretim kısıntısına karşı artan ABD üretimi, piyasada temel konu olarak kalmaya devam ediyor," dedi ve "OPEC, petrol fiyatlarına destek sağlamak için gelecek toplantıda harekete geçmek durumunda kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 32 sent düşerek Londra saati ile 09:30'da varil başına 52.33 dolara indi. Bu 10 Nisan'dan bu yana en düşük fiyat seviyesi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 8 altındaydı. Fiyatlar Pazartesi günü 53 sent düşerek 52.65 dolar ile 7 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesinde kapandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 35 sent düşerek varil başına 55.01 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 53 sent ya da yüzde 1 düşerek 55.36 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petorlü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 2.22 dolar primli işlem gördü.

(13:40'ta güncellendi)