Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de üst üste üçüncü haftada da düşüş göstermesi ve zaten yüksek seviyelerde bulunan toplam stokların eridiğini göstermesi beklenen ABD resmi stok verileri öncesi, altı gün süren düşüşün ardından yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki altı seansta yüzde 7.4 düştükten sonra yüzde 0.7 kadar yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıklayacağı petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre geçen hafta 1.95 milyon varil azalması bekleniyor. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak bu hafta, OPEC ile arz kısıntısı anlaşmasının Haziran ayının ötesine uzatılması konusunu görüşmek üzere ülkedeki petrol şirketlerinin yöneticileri ile bir araya gelecek.

Petroldeki ralli, ABD'de artan üretimin Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin küresel arz fazlasını azaltmaya yönelik çabalarının etkilerini gidermesi ile birlikte tekliyor. OPEC üyeleri, Haziran ayında sona erecek olan üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını değerlendirirken, Amerikalı üreticiler aktif petrol sondaj kuyusu sayısını artırmaya devam ediyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Petrol piyasası için şu anda kilit konu arz," dedi ve "Eğer OPEC anlaşmayı yılın ikinci yarısına uzatırsa ve ABD'de petrol üretimi yavaşlamaya başlarsa, piyasanın bu yıl yeniden denge bulması çok mümkün" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 32 sent yükselerek varil başına 49.55 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 09:38'de 49.49 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 41 altında. Fiyatlar Pazartesi günü 39 sent düşerek 49.23 dolar ile 28 Mart'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 31 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek varil başına 51.91 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Pazartesi günü 36 sent ya da yüzde 0.7 düşerek 51.60 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.38 dolar primli işlem gördü.