Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çarşamba günü ekonominin büyümesini destekleme amaçlı vergi reformunu açıklamasından önce, G10 ülkelerinin paralarının tümü karşısında güç kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Beyaz Saray'dan bir yetkilinin Trump'ın seçim vaatlerini yerine getirmek amacıyla bireyler için vergileri düşürme ve kurumlar vergisini yüzde 15'e indirmeyi isteyeceğini kaydetmesinin ardından, beş ayın en düşük seviyesinden yükseldi. Kanada doları, Trump'ın bu ülkeden ithal edilen kereseteye yüzde 24 vergi uygulama kararı almasının ardından bu yılın en düşük seviesine indi. ABD'de Cuma günü bu yılın ilk çeyreği için gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi açıklanacak.

Hong Kong'da RBC Capital Markets Asya Döviz strateji müdürü Sue Trinh, "Önemli pariteler bant seyri gösteriyor ve Trump'ın Çarşamba günü açıklayacağı 'yoğun vergi reformu' planı bekleniyor," dedi ve "Bu hafta, dolarda risk aşağı yönlü görünüyor. Cuma günü açıklanacak GSYH verisinin teknik faktörlerden dolayı daha yumuşak öıkmasını bekliyoruz ve vergi reformu muhtemelen hayalkırıklığı yaratacak" şeklinde görüş bildirdi.

Yen, Fransa'da Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanlığı tarışında favori görülmesi ve bunun sonucu, euro karşıtı Marine le Pen'in seçimleri kazanacağına ve ülkenin eurodan çıkacağına ilişkin endişelerin zayıflamasının ardından, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.7 düşüşle 9 kasım'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi.

Dolar/yen paritesi ise yüzde 0.3 yükselerek 110.05 seviyesine çıktı.