Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı stok verilerinin geçen hafta artış göstermesi ve buna bağlı olarak toplam stokların daha da artmasının artdından düşüşüne yeniden başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü son yedi seansta ilk kez artış göstermesinin ardından yüzde 0.8 kadar düştü. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD'de petrol stoklarının geçen hafta 897,000 varil arttığını kaydetti. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi petrol stok verisinin üst üste üçüncü haftada da düşüş göstermesi bekleniyor. Hedge fon traderı Pierre Andurand, Bloomberg News tarafından ulaşılan, yatırımcılar için kaleme aldığı mektubunda, petrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda yeni zirvelere ulaşacağını belirtti.

Petroldeki ralli geçen hafta, ABD'de artan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve diğer bazı üreticilerin küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısma çabalarını dengelemesinin ardından tekledi. OPEC üyeleri Haziran'da sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını düşünürken, Amerikalı üreticiler, aktif petrol sondaj kuyusu sayısını artırıyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Stok verisi petrol için önümüzdeki haftalarda önemli olacak," dedi ve "Fiyatların 50 doların altında seyretmesi ile birlikte, şimdilerde iyi verilere bu seviyelerden yukarı yönlü risk muhtemelen aşağı yöne nazaran daha yüksek" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 37 sent düşerek varil başına 49.19 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 09:59'da 49.37 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 altındaydı. Fiyatlar, önceki altı seansta yüzde 7.4 düştükten sonra, Salı günü 33 sent yükselerek 49.56 dolardan kapandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 39 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 51.71 dolara geriledi. Fiyatlar Salı günü 50 sent ya da yüzde 1 yükselerek 52.10 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'akıyasla 2.54 dolar primli işlem gördü.