Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de üretimin 11 hafta üst üste artarak 2012'den bu yana en uzun artış dönemini gerçekleştirmesinin ardından düşüşünü tekrar başlattı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.3 arttıktan sonra yüzde 0.5 kadar değer kaybetti. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol üretimi günlük 9.29 milyon varile çıkarak Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. ABD'de petrol stokları ise Bloomberg'in anketine katılan 11 analistin tümünün tahminlerinden daha az düştü. Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu, OPEC'in Haziran'da sona erecek üretim kısıntısını anlaşmasının muhtemelen altı ay daha uzatılacağını söyledi.

Petrol, ABD'de artmakta olan üretimin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer bazı üreticilerin küresel arz fazlasını gidermek için üretimi kısma çabalarının etkilerini gidereceği endişesi ile üst üste üçüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. OPEC, arz kısıntılarını yılın ikinci yarısına uzatma konusunu görüşmek üzere 25 Mayıs'ta Viyana'da toplanacak. Hükümetten bir yetkiliye göre, Rusya'nın üretim kısıntısı anlaşmasını uzatmayı desteklediği kaydediliyor.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analistiDavid Lennox, "ABD'de üretim artarken, petrol fiyatlarında sürdürülebilir bir yükseliş görmeyeeğiz," dedi ve "Piyasanın OPEC'teb olumlu haberlere ihtiyacı var" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 23 sent düşerek varil başına 47.59 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 10:13'te 47.72 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 16 sent yükselerek 47.82 dolardan kapandı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 10 sent ya da yüzde 0.2 düşüşle varil başına 50.59 doalra indi. Kontrat Çarşamba günü 33 sent yükselerek 50.79 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.63 dolar primli işlem gördü.