Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Suudi Arabistan Petrol Bakanı, üreticilerin ham petrol üretimini azaltmak amacıyla yapılan ve piyasadaki arzı azaltan anlaşmanın süresinin, bu yılın ikinci yarısına ve muhtemelen ikinci yarısının da ötesine uzatılacağından emin olduğunu söyledi.

Khalid Al-Falih'in Pazartesi günü Kuala Lumpur'daki Asya Petrol ve Gaz Konferansı'nda yaptığı açıklamaya göre, ABD kaya petrolü üretimindeki artış ve rafinerilerin bakıma alınması OPEC ve müttefiklerinin üretim kesintilerinin yarattığı etkiyi yavaşlatırken, üreticiler şişkin stokları düşürme hedeflerine ulaşmakta kararlılar. Öte yandan Al-Falih, küresel petrol piyasasının çok yakında yeniden dengeleneceği ve “sağlıklı durum”a geri dönüleceğinden emin olduğunu belirtti.

Artan ABD üretimi, OPEC ve müttefiklerinin üretim fazlasını azaltmak ve fiyatları desteklemekte başarısız olduğu endişesini artırdı. Petrol, geçtiğimiz seneki üretim kesintisi anlaşmasından bu yana tüm kazançlarını geri verdi ve bu ay Viyana'da gerçekleşecek olan OPEC toplantısında, birçok ülke Ocak'ta başlayan ve 6 ay sürecek olan anlaşmanın uzatılmasını destekleyeceklerini açıkladılar. Suudi bakan anlaşmanın 2017 yılından da öteye uzatılabileceğini ilk defa önerdi.

Al-Falih, “Katılımcı üyelerle gerçekleştirdiğim istişareler sonucunda, anlaşmanın bu yılın ikinci yarısına hatta daha da öteye uzatılacağından oldukça eminim.” ve “Üretici koalisyonu, stok seviyesinin beş senenin ortalamasına çekilmesi için ne gerekiyorsa yapacaktır.” şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas ham petrolü Nymex'de Singapur saatiyle 12.20'de yüzde 1.2 yükselerek varil başına 46.76 dolar seviyesine geldi. Brent, dünyanın neredeyse yarısından fazlası için gösterge petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1.3 artarak varil başına 49.73 dolardan işlem gördü. Her iki petrol de, ABD kaya petrolündeki hızlı artışın piyasa arzını yükselttiği ve fiyatlarda düşüşü tetiklediği dönem olan 2014 yılındaki zirvelerinin yüzde 50'sinden daha da aşağıda seyrediyor.

Al-Falih geçtiğimiz ay, petrol stoklarını beş yıllık tarihi ortalamanın altına çekmek amacıyla üretimin üç ay boyunca kısılmasının ardından OPEC ve müttefiklerinin başarısız olduğunu söylemişti. Grup üyesi Birleşik Arap Emirlikleri, Mayıs başında, üretici grubun kolektif üretim kısıntılarına, talepdeki beklenen yükselişin ham petrol piyasasını yeniden dengelemeye yardımcı olacağı yılın ikinci yarısında da devam etmesi gerektiğini söyledi.