Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de petrol stoklarında düşüşün beşinci haftada da devam ettiğini ve zaten yüksek seviyelerde bulunan toplamstokların azaldığını göstermesi beklenen veri öncesi, kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.5 arttıktan sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıklayacağı petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 2 milyon varil düşmesi bekleniyor. Görüşmelerin gizli olmasından dolayı isimlerini vermeyen 4 OPEC temsilcisine göre, bazı OPEC bakanları, üretim kısıntısı anlaşmasının 2018 yılına uzatılmasının yanında, üretim kısıntılarının daha da artırılmasını görüştüler.

Petrol geçen hafta, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Kasım ayında üretimi azaltma konusunda anlaşmaya varmasından önceki seviyelere inmesi ile birlikte, üst üste üçüncü haftayı da kayıpla geçti.Goldman Sachs Group Inc. ve Citigroup Inc., petrol piyasasının sıkılaşmakta olduğunu ve son satışların temel göstergelere dayanmadığını kaydederken, ABD'de arzın artış hızına ilişkin endişeler devam ediyor. Suudi Arabistan ve Rusya, üretim kısıntılarının 2018 yılına uzatılmasını destekleyebileceklerinin işaretini verdi.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Piyasa, ABD üretimindeki trendi ileyecek eğer üretim artmaya devam ederse, petrol üzerindeki baskı sürecek," dedi ve "Eğer OPEC fiyatlarda sürdürülebilir bir yükseliş görmek istiyorsa, üretim kısıntılarını uzatacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1 sent yükselerek Hong Kong saati ile 10:17'de varil başına 46.44 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 29 üzerindeydi. Kontrat Pazartesi günü 21 sent yükselerek 46.43 dolardan kapandı ve yükselişini ikinci güne taşıdı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında değişmeyerek varil başına 49.34 dolarda kaldı. Fiyatlar Pazartesi günü 24 sent yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.50 dolar primli işlem gördü.