Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin petrol stoklarının arttığını göstermesinin ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı ve bunun sonucu, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kısıntılarının uzatılacağını taahhüt etmesiyle başlayan ralli durdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günkü yüzde 0.4 düşüşünün ardından, sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) stokların geçen hafta artış gösterdiğini açıklaması ile birlikte yüzde 1.3 kadar değer kaybetti. Ancak bu veri, Çarşamba günü açıklanacak olan ve yükseliş göstermesibeklenen veri ile çelişebilir. Irak Başbakanı Haider al-Abadi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Irak'ın daha iyi fiyatlara ulaşabilmek amacıyla altı ay için daha üretim payında kısıntıya gitmeyi taahhüt ettiğini belirtti.

Rusya ve Suudi Arabistan Pazartesi günü, küresel stokların henüz Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve anlaşmaya katılan diğer ülkelerin hedeflediği seviyeye henüz düşmemesinden dolayı, üretim kısıntılarının dokuz ay daha uzatılması taraftarı olduklarını açıkladı. OPEC 25 Mayıs'ta Viyana'da toplanacak. ANcak halen, ABD'nin petrol üretimindeki artışın OPEC'in piyasaya istikrar getirme ve fiyatları destekleme stratejisini zayıflatabileceği yönünde endişeler var.

Seul'de Kiwoom Securities Co. piyasa stratejisti Kim Yumi, "Piyasanın sabit bir şekilde ABD tarafından aşırı arz durumunda bırakılması ile birlikte, petrolde aşağı yöndeki baskı sürecek," dedi ve "Mevsimsel olarak, talebin ikinci ve üçüncü çeyreklerde artması bekleniyor ve 25 Mayıs'taki toplantıda alınacak karar fiyatları mevcut seviyelerden yükseltebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 63 sent düşerek varil başına 48.03 dolara kadar düştükten sonra, Tokyo saati ile 10:24'te 48.17 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü 19 sent düşerek 48.66 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın ikikatından fazlaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 46 sent ya da yüzde 0.9 düşüşle varil başına 51.19 dolaraindi. Kontrat Salı günü 17 sent düşerek 51.65 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.68 dolar primli işlem gördü.