Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in arz kısıntılarını uzatmayı görüşmek üzere toplanmasından önce, özel sektörün açıkladığı verilere göre ABD'de stokların azalmasının ardından kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü itibariyle beş gün üst üste yükseldikten sonra fazla değişmedi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, petrol stokları geçen hafta 1.5 milyon varil düştü. Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Boutarfa, üretici grubun Perşembe günü toplanacağı Viyana'da yaptığı açıklamada, OPEC ve müttefiklerinin anlaşmanın 2018 yılına uzatılması konusunda karar almaya yakın olduklarını ve halen ilave önerilerin gelebileceğini söyledi.

Petrol, Suudi Arabistan ve OPEC dışından Rusya'nın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve müttefikleri tarafından imzalanan üretim kısıntısı anlaşmasının dokuz ay daha uzatılması için çaba göstermesi ile birlikte değer kazandı. OPEC Perşembe günü Viyana'da toplanacak. İnatçı bir şekilde yüksek seviyelerde bulunan küresel stokların azalması uzun zaman alırken, ABD'de arzın azalmaya başladığına ilişkin işaretler iyimserliğin artmasına neden oluyor.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Piyasa,üretim kısıntılarının uzatılacağı konusunda daha fazla güven duymaya başladı," dedi ve "Fiyatlar kısa vadede 50 ile 55 dolar arsında dalgalanacak" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petorlü (WTI), Nymex piyasasında, 12 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:44'te varil başına 51.59 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın üç katından fazlaydı. Fiyatlar Perşembe günü 51.47 dolar ile 158 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 14 sent yükselerek varil başına 54.29 dolara çıktı. Fiyatlar Salı günü 28 sent yükselerek günü 54.15 dolardan tamamladı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.68 dolar primli işlem gördü.