Advertisement

Çin hisse senetleri, Moody's Investors Service'in ülkenin kredi notunu indirmesi ardından 7 ayın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Inc.'in Çin hisselerinin uluslararası gösterge endekslere dahil edilebilmesi için daha önce düzeltmesi gereken birçok sorunu olduğunu yönündeki açıklaması da hisse senetlerinin düşüşünde etkili oldu.

Shanghai Bileşik Endeksi, erken işlemlerde kaydettiği yüzde 1.3'lük kayıplarının bir kısmını geri alarak, seans arasında yüzde 0.4 gerileyerek 3,050.94 puan seviyesine geldi. Bilgi teknolojisi ve sağlık sektörü hisseleri endeks içerisinde en sert düşenler arasında yer aldı.

Düşük sermayeli şirketleri içeren ChiNext göstergesi yüzde 1.6'lık kayıplarını silerek yüzde 0.2 artıya geçti. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Hong Kong'da Sun Hung Kai Financial Ltd. stratejisti Keny Wen, “Moody's'in Çin hamlesi Çin şirketlerinde, özellikle de kamu şirketlerinde, not indirimlerini tetikleyerek finansal maliyetlerini artırabilir ve hisse senedi fiyatlarını olumsuz etkileyebilir.” dedi. Wen, Moody's'e ek olarak MSCI'nın açıklamasının Çin hisse senedi piyasasına ilişkin bazı endişeleri tekrar gündeme getirdiğini ekledi.

Moody's Çin'in kredi notunu Aa3 seviyesinden A1'e ve görünümünü negatiften durağana indirdi. Yapılan açıklamada borç miktarının ülke genelinde önemli ölçüde artması ihtimalinin altı çizildi.