Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(15:05'te güncellendi)

Petrol fiyatları, OPEC'in üretim kısıntılarını dokuz ay daha uzatma kararının, toplantıdan günler önce sözü edilen plandan daha fazlasını uman yatırımcılarda hayalkırıklığı yaratmasının ardından son üç haftanın en büyük kaybını gerçekleştirmesi sonrası, bu kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü yüzde 4.8 düştükten sonra fazla değişmedi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, kısıntıların işlemekte olduğunu, stoklardaki azalmanın üçüncü çeyrekte hızlanacağını ve stokların gelecek yılın başında beş yılın ortalamasına düşeceğini söyledi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Bloomberg'e verdiği röportajda, üreticilerin, ihtiyaç duyulduğunda, fiyatları daha da desteklemek için ellerinde araçlar olduğunu kaydetti.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve OPEC dışından Rusya'nın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer bazı büyük üreticilerin üretim kısıntısı anlaşmasını 2018 yılına uazatmasını desteklemeleri ile birlikte tekrar varil başına 51 doların üzerine çıktı. OPEC Perşembe günü Viyana'da toplanacak. İnatçı bir şekilde yüksek seviyelerde bulunan küresel stokların azalması uzun zaman alırken, ABD'de arzın azalmaya başladığına ilişkin işaretler iyimserliğin artmasına neden oluyor.

Londra'da BNP Paribas SA emtia analisti Harry Tchilinguirian, "OPEC'in çözmek istediği konu, anlaşmadan hemen sonra ya da bugün veya gelecek hafta petrol fiyatlarının ne olacağı değil, ancak daha fazla ilgilendiği şey yıl sonunda fiyatların nerede olacağı," dedi ve "karar arz stratejisine yönelik bir taahhüdü işaret ediyor ve bununla birlikte, mevsimsel olarak talepte görülecek artış söz verdikleri şekilde stokların düşmesini sağlamalı" şeklinde konuştu.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Anlaşma genel olarak önceden zaten tahmin ediliyordu," dedi ve "Piyasa bunu yukarı yönde biraz abartılı fiyatladı" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 16 sent yükselerek Londra saati ile 11:25'te varil başına 49.06 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 70 üzerindeydi. Fiyatlar Perşembe günü 2.46 dolar düşerek 48.90 dolardan kapandı ve 4 Mayıs'tan bu yana en sert düşüşünü yaptı. WTI bu hafta yüzde 2.5 düştü.

Temmuz vadeli Brente petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 22 sent yükselerek varil başına 51.68 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 2.50 dolar ya da yüzde 4.6 düşerek 51.46 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.60 dolar primli işlem gördü.

(15:05'te güncellendi)