Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol üretiminin Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının stoklardaki düşüşü dengelemesi ile birlikte son bir ayın en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli peetrol kontratları New York'ta yüzde 0.6 düştü ve haftalık kaybını yüzde 3.4'e yükseltti. ABD'de Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre, petrol üretimi son 15 haftanın 14'ünde artış gösterdi. Stoklar ise geçen hafta 6.43 milyon varil ile Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahmin medyanından daha güçlü bir düşüş gerçekleştirdi. OPEC'in üretimi, üretim kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Libya ve Nijerya'daki artışlarla birlikte, Mayıs ayında artış gösterdi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortaklarının arz kısıntılarını dokuz ay daha uzatmasının daha fazlasını bekleyen bazı yatırımcılada hayalkırıklığı yaratması ile birlikte geçen hafta varil başına 50 doların altına indi. ABD'de stoklar aşağı yönde hareket ederken, ABD'de üretim ve aktif Petrol sondaj kulesi sayısındaki artış, OPEC'in küresel arz fazlasını azaltma yönündekiçabaların etkisiz kalacağı yolundaki endişeleri artırıyor.

Sydney'de CMC Markets baş startejisi Michael McCarthy, "ABD petrol üretimindeki artışın ılımlı hale gelmemesi, OPEC'in piyasayı yönetme çabalarını olumsuz etkiliyor," dedi ve "Talep iyileşiyor, bu nedenle fiyatlarda aşağı yönü hareket sınırlı kalıyor, ancak varil başına 55 doların üzerine bir hareket çok zor olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 27 sent düşerek, Hong Kong saati ile 11:15'te varil başına 48.09 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 4 altındaydı. Kontrat Perşembe günü 4 sent yükselerek 48.36 dolardan kapandı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 24 sent ya da yüzde 0.5 düşüşle varil başına 50.39 dolara geriledi. Kontrat bu hafta yüzde 3.4 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 2.04 dolar primli işlem gördü.