Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde bazı Arap ülkelerinin Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve bu ülke ile hava ve deniz ulaşımını durdurmaları ve buna bağlı olarak, petrol üretiminde en büyük paya sahip bölgede gerilimin artmasının ardından yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.5 yükseldi. Fiyatlar, anlaşmazılığın ilk ortaya çıktığıs ırada yüzde 1.6 kadar yükseldi. Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Katar ile hava ve deniz ulaşımını askıya alacaklarını duyurması ve böylelikle, Katar'ın İran ile ilişkilerinden dolayı başlayan kriz daha da derinleşti. Fiyatlar geçen hafta, AND'de artan üretimin, OPEC ve ortaklarının üretim kısıntılarının etkilerini azaltacağı endişeleri ile değer kaybetti.

Diplomatik anlaşmazlık henüz petrol sevkiyatını etkilemedi, ancak krizin daha da derinleşmesi, aralarında Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri Suudi Arabistan, İran ve Katar'ın yer aldığı Orta Doğu bölgesinden gelen petrol arzında aksaklıklar olabileceğine ilişkin endişeleri artırabilir. Bu ülkelerin tümü petrol ihracatı için Hürmüz Boğazı'nı kullanıyor ve ABD Enerji Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre, bu boğazdan geçen petrol, tüm petrol ticaretinin yüzde 30'unu oluşturuyor. Ham petrol, OPEC'in petrol üretimini kısmaya yönelik anlaşmayı uzatmasının, ABD'de üretimina rtması ile birlikte, küresel stokların azalması için yeterli olmayacağı endişesi ile varil başına 50 doların altına indi.

Londra'da PVM Oil Associates Ltd. analisti Tamas Varga, "Petrol boğaları bu sabah hafifçe ferahladı," dedi ve "Petrol piyasasında inatçı aşağı yönlü beklenti dikkate alındığında, bu daha önce benzeri görülmemiş hareketin etkileri fazla uzun süremeyebilir, ancak bu hareketi akılda tutmakta fayda var" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 76 sent yükselerek varil başına 48.82 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 10:32'de 47.93 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 32 üzerindeydi. Fiyatlar Cuma günü 70 sent ya da yüzde 1.5 düşüşle 47.66 dolardan kapandı. Meal geçen hafta yüzde 4.3 yükseldi.

Ağustos Vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 22 sent yükselerek varil başına 50.17 dolara çıktı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.2 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 2.07 dolar primli işlem gördü.

(14:00'te güncellendi)