Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Dolar/TL , haftanın ilk işlem günü erken işlemlerde hafif ekside seyretti. Dolar, Pazartesi günü açıklanan Türkiye büyüme ve cari açık verileri ardından TL karşısında geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Pazartesi günü TSİ 10:00'da Türkiye'nin birinci çeyrek büyüme verisini açıkladı. Türkiye ekonomisi birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 büyüdü. 17 analistin katıldığı Bloomberg anketinden çıkan sonuçlara göre beklenti, büyümenin yüzde 3.5 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde idi.

Türkiye Cmhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aynı saatte Nisan ayı cari işlemler dengesi verilerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre cari açık, Nisan ayında yüzde 3.62 milyar dolara yükseldi.

Kura ilişkin, “Ortalama noktamız 3.5250, 3.53 seviyesinde, yani Merkezin daha önce reeskont kredileriyle ilgili olarak belirlemiş olduğu seviye. Bunun altına inmek istemeyen bir dolar kuru var karşımızda” diyen A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş, dolar/TL'nin rotasını -yukarı ya da aşağı yönlü- Fed'in değiştirebileceği belirtti.

Maviş, kurdaki teknik seviyelere ilişkin, “Bu anlamda baktığımızda 3.52'yi baz alarak konuşursak yukarıda 3.55 sonrasında 3.5750 seviyesi direnç noktaları olacak. Geri çekilmelerde, 3.52 seviyesini ana destek olarak kabul edersek, 3.50'li seviyeler belki görülebilir ama kalıcı olmayacak, gün içerisindeki anlık seviyeler olacaktır” dedi.

Verilerin açıklanması öncesinde TL karşısında hafif ekside seyreden dolar, verilerin ardından bir miktar daha geriledi. Dolar/TL, TSİ 10:23'te 2.5183 ile gün içi dip seviyesini gördü. Kur, 13:30'da yüzde 0.42 ekside 3.5225 seviyesinden alıcı buldu.

(13:30'da güncellendi)