Advertisement

Suudi Arabistan'da Tadawul Tüm Hisseler Endeksi, yatırımcıların kilit önem taşıyan üç haber almalarıyla birlikte yüzde 2.3 yükseldi. MSCI Inc.'in Suudi Arabistan hisselerini hesaplamalarına katacaklarını açıklamalarından saatler sonra Suudi Arabistan Kralı Salman devlet çalışmalarının lehine bir paket geleceğini ve sarayın yeni varisi olarak oğlu Prens Muhammed'i atadığını duyurdu.

Son gelişmelerle birlikte yatırımcı beklentileri, teşvik edilen ekonomi ve tüketicinin eline daha fazla para geçecek olmasının sonucu olarak Suudi varlıklarının değerlenebileceği yönünde. 172 şirket içeren endeksteki tüm hisseler yukarı yönlü hareket ederken, gıda şirketleri en fazla kazanç elde eden sektör oldu. Gün içi işlem hacmi, son 20 günlük ortalamanın üç katını aştı.

Suudi Arabistan mevcut durumda çok kritik bir zamandan geçiyor. Petrol fiyatlarının ani düşüşü sonrası ekonomisini tekrar elden geçirmek zorunda kalan Suudi Arabistan'ın temel hedefi, diğer ülkelerden yatırımcı çekebilmek ve son gelişmeler sayesinde bunu da başarmış görünüyor. HSBC Holding'in hesaplamalarına göre kesin olmasa da gerçekleşmesi muhtemel görünen Suudi Arabistan'ın MSCI endekslerine katılması durumunda, Suudi Arabistan Borsasına 9 milyar dolarlık para girişi olabilir.

Diğer yandan kamu çalışanlarına faydalar sağlayacak yeni düzenleme, hem çalışanlara hem de yönetim için olumlu çünkü ülkedeki en büyük işverenlerden biri olan devlet ekonomiye yön veriyor. Eylül'de primlerin ve izinlerin kaldırılması Suudi Arabistan'ın gösterge endeksinde %3.8'lik düşüş yaşanmasına neden olmuştu.

Tadawul Tüm Hisseler Endeksi, TSİ 12:10'da yüzde 4.06 artıda 7,235.27 puan oldu.