Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, petroldeki düşüşün daha zayıf bir enflasyon görünümüne yol açması ile birlikte, Fed'in faiz artırımlarının hızının yavaşlayacağı beklentilerine bağlı olarak, yükseldi. Değerli metal, iki çeyrek üst üste kazanmaya yöneldi.

Sumitomo Corp.. Global Research Co. CEO'su Bob Takai, "Petroldeki düşüş, enflasyon beklentilerini aşağı itecek" dedi ve "Bu durum, Fed'in finansal politikayı normalize etmek için bekleyeceği anlamına geliyor. Bu da, altın piyasası için iyi haber. Altın bu yüzden yükseliyor" diye konuştu.

Altın, güvenli liman varlığı olarak görülmesiyle birlikte, geleneksel olarak enflasyondaki yükselişten destek alır. Ancak, petroldeki düşüş, Fed'in parasal sıkılaşma gidişatını kısıtlıyor. Fed, geçtiğimiz hafta son altı ay içerisindeki üçüncü faiz artışını gerçekleştirerek altını beş haftanın en düşük seviyesine yollamıştı. Fed, 2017 içerisinde bir kez daha faiz artışına gitme görünümünü sürdürse de, bazı yatırımcılar enflasyon endişelerine bağlı olarak bu durumdan pek emin değil. 

National Australia Bank ekonomisti John Sharma, "Altının performansını iyileştirmesinin temel nedeni, petrol fiyatlarının 45 doların altına düşmesi," dedi ve "Bu durum hisse senedi piyasasını olumsuz etkiledi, yatırımcı beklentilerini zedeledi ve enflasyonun izleyeceği yol ve faiz görünümü konusunda soru işaretleri yarattı" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın, Londra saatiyle 07:13'te yüzde 0.7 kadar yükseldi ve ons başına 1,254.89 dolardan işlem gördü. Değerli metal, Çarşamba günü yüzde 0.3 yükseldi ve çeyrek boyunca yüzde 8.9 kazanç sağladı. 

Bu haftanın başında, New York Fed Başkanı William Dudley, sıkı işgücü piyasasının eninde sonunda enflasyonda yükselişi tetikleyeceği beklentisinde olduğunu söyledi. Dallas Fed Başkanı Kaplan ise, daha fazla sıkılaştırmaya gidilmeden önce fiyat baskılarındaki yavaşlamanın geçici olduğunu görmek istediğini dile getirdi. Fed'in hareket etmek için tercih ettiği yiyecek ve enerji bileşenlerinden arındırılmış enflasyon göstergesi, Nisan ayına kadar olan 12 aylık süreçte yüzde 1.5'e gerileyerek yüzde 2 hedefinden uzaklaştı.

 



Spot gümüş, yüzde 0.9 yükseldi ve ons başına 16.6188 dolara çıktı.