Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolarda bu yıl görülen hızlı düşüşün ve yen ile Avustralya Doları'nın sürpriz yükselişinin önemli bir nedeni merkez bankaları olabilir.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) geçtiğimiz haftanın sonunda yayınladığı küresel Döviz rezervlerine ilişkin verilerin ardından çıkarılabilecek işeyarar bilgilerden biri bu.

Rakamların işaret ettiği bir diğer noktaya göre merkez bankası rezervleri yüzde 1.8 yükselerek 10.9 trilyon dolara yükselmiş.

Fed'in faiz artırımı süreci doların merkez bankası rezervleri içindeki baskın konumunu güçlendirmedi. 2015 yılının başında yüzde 66 ile sekiz buçuk yılın zirvesine tırmanmasının ardından doların rezervler içerisindeki payı, on yılın ardından ilk kez faiz artırımına gidilmesine karşın yüzde 64.5'e geriledi.

Brexit kararının etkisiyle rekor düzeyde gerileyengünlük volatilitesi yüzde 100 seviyesine tırmanan sterlinin payı da azalmayı sürdürdü. Yen, bu durumdan faydalanan para birimleri arasında yer aldı.

Uzun vadeli resme bakılacak olursa, pozisyonu gerileyen en bariz para euro oldu.

Küresel kriz öncesine bakılacak olursa, dolar şu anda o zaman ki konumunda bulunuyor. Euro ise Yunanistan, İrlanda, İspanya'daki olumsuzlukların ortak parayı etkileyeceği spkeülasyonunun etkisiyle önceki popülerliğini kaybetti.

Uzun vadeli bakılırsa, büyük resime göre merkez bankaları rezervlerini artırmaya devam ediyor ve ABD Doları hala baskın para pozisyonunda bulunuyor.