Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Tahvil faizlerindeki artış faiz ödemesi olmayan varlıklar üzerinde baskı oluşturdu. Bunun sonucu, gümüş değerli metallerdeki düşüşlere öncülük ederken, altın son beş haftada dördüncü düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi.

Tahvillere gelen satış dalgası ve bunun hisse senedi piyasasına da yayılması, merkez bankalarının para politikalarında sıkılaştırmaya gidebileceklerini işaret etmesinin ardından geldi. Genellikle altından daha volatil seyreden spot gümüş, yüzde 3.9 düşüşle ons başına 15.4130 dolar ile 15 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra, Singapur saati ile 10:12'de 15.8612 dolara geldi.

Altın yüzde 0.5 kadar düştükten sonra, yüzde 0.4 aşağıda ons başına 1,219.88 dolar seviyesinde seyrediyordu. Metal bu hafta, yükselen tahvil faizleri ve Fed'in faiz artırımlarına ilişkin beklentilerin etkisiyle yüzde 1.7 ile Mayıs başından bu yana en sert haftalık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi ve bu yılki kazancını daralttı. Avrupa Merkez Bankası'nın son toplantısının tutanaklarına göre, politika yapıcılar tahvil alım taahhüdünü kaldırmayı değerlendirdiler ve bu durum likiditenin azalmasına yol açacak bir gelişme.

National Australia Bank Ltd. ekonomisti John Sharma, "Traderların gevşek likiditenin sona ereceği beklentilerini fiyatlaması ile, tahvillere gelen satış dalgası devlet tahvillerinin faizlerinde artışa neden oldu," dedi ve "Yüksek tahvil faizleri altın tutmanın fırsat maliyetini artırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Sharma, ancak, beklenenden kötü çıkan ABD istihdam verisi ve altının güvenli liman statüsünün, artan faizlerden gelen olumsuz etkiyi sınırlayabileceğini sözlerine ekledi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Perşembe günü dört baz puan yükseldikten sonra, iki baz puan daha artarak yüzde 2.39'a tırmandı. Asya hisse senetleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin (S&P 500) Mayıs ayından bu yana en güçlü düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından geriledi.

ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi Haziran ayında önceki aya göre daha yavaş bir artıl gösterdi ve Cuma günü açıklanacak olan resmi istihdam verileri için beklentileri zayıflattı.

Platin yüzde 0.6 düşerken, palladyum yüzde 0.2 yükseldi ve dördüncü haftaya taşıdığı kaybını daralttı.