Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Para yöneticileri, bir ay önce altına ilişkin yılın en olumlu beklentilerine sahipti; şimdiyse ellerindeki altını oldukça hızlı bir şekilde satıyorlar.

Hedge fonlarının net uzun pozisyonları (yükseliş ve düşüş beklentileri arasındaki fark), yarısından fazla azalarak 2015'ten beri görülen en sert düşüşünü kaydetti.

Altın destekli ETF ürünleri, geçtiğimiz ay nakit çıkışları kaydederken, çoğu emtia fonu daha fazla yatırımcı çekmişti. Dünyanın önce gelen altın ETF'si SPDR Gold Shares'in varlıkları geçtiğimiz hafta Mart'tan beri görülen en düşük seviyesine geriledi.

U.S. Bank Varlık Yönetimi kıdemli yatırım stratejisti Rob Haworth, “altında bir yükseliş senaryosu görmekte zorlanıyorum. Biz Fed'in yoluna devam ettiğini ve faiz artırımlarını sürdürdüğünü düşünüyoruz, ve bence bu altını olumsuz etkiliyor” dedi.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'na göre (CFTC) altın vadeli kontraltar ve opsiyon sözleşmelerinde net uzun pozisyonların sayısı, 3 Temmuz'da biten haftada yüzde 51 azalarak 37,776'ya geriledi.

New York Comex'te işlem gören altın vadeli kontratlar, geçtiğimiz hafta yüzde 2.6 düşerek Cuma günü onz başına 1,209.70 dolar oldu. Aralık'tan bu yana en uzun haftalık düşüş serisini kaydeden değerli metal, Pazartesi günkü işlemlerde 1,210.60 dolardan işlem gördü. Altın fiyatları bu yılın ilk yarısında yüzde 7.9 yükseldi.