Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların Fed'in bu haftaki toplantısında durgun seyreden enflasyona ilişkin endişelerini dile getirmesinin ardından dikkatlerini dolar ve Fed'in faiz görünümüne çevirmelerinin ardından, son yedi ayda altını kez aylık bazda yükseliş gerçekleştirmeye yöneldi.

Spot altın, Perşembe günü ons başına 1,265.38 dolar ile 15 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, 1,259.97 dolar civarında yatay seyretti. Altın bu hafta yüzde 0.4, Temmuz ayında yüzde 1.5 ve yılbaşından bu yana yüzde 9.8 yükseldi.

Guotai Junan Futures, bilgilendirme notunda, "Piyasa Fed'in açıklamasını hazmetmeye devam ediyor," dedi ve "Kısa vadede, altın daha da yükselebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu ay yüzde 2 düştü ve Ocak'tan bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Fed Çarşamba günü sona eren toplantısında, faiz değişikliğine gitmezken, zayıf enflasyon döneminin devam edeceğini işaret etti. Bu durum, Fed'in yılın bu yarısında ve 2018'de faiz artırımlarını yavaşlatabileceğini gösteriyor.

Çin'de Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.9 9saflıktaki altının gram fiyatı değişmeyerek 274.72 dolarda kaldı. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları fazla değişmeyerek gram başına 277.5 yuanda kalırken, Aralık vadeli gümüş kontratları yüzde 0.2 kayıpla kilogram başına 3,904 yuana indi.

Uluslararası piyasalarda, spot altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 16.5577 dolara inerken, platin yüzde 0.1 yükselerek ons başına 925.76 dolara çıktı ve palladyum yüzde 0.8 kayıpla ons başına 871.45 dolara geriledi.