Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi indirimi planını açıklaması ve bunun sonucu doların, Hazine tahvil faizlerinin ve hisse sentlerinin yükselmesinin etkisiyle düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve yaklaşık beş haftanın en düşük seviyesine indi. Palladyum, Çarşamba günü 2001'den bu yana ilk kez platin fiyatlarını geçti ve bu seyrini sürdürdü.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,280.50 dolar ile 25 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından Singapur saati ile 12:47'de 1,281.05 dolara geldi.

Metal, Fed Başkanı Janet Yellen'ın kademeli faiz artışlarının uygun politika duruşu olduğunu söylemesinin ardından gelen iki gün boyunca yüzde 2.1 değer kaybetti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günkü yüzde 0.6 çıkışın ardından yüzde 0.2 daha yükseldi ve 10 haftanın en yüksek kapanışına yöneldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yaklaşık 3 baz puan artarak yüzde 2.34'e çıktı ve 13 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü..

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) çarşamba günü yüzde 0.4 yükseldi ve rekor zirvesi yakınında kapandı.

National Australia Bank ekonomisti John Sharma, "Trump, kurumlar vergisini yüzde 20'ye düşürmek ve dahası Amerikan şirketlerinin 5 yıl için sermaye harcamalarını vergiden düşmesine olanak sağlamayı istediğini gösterdi. Bu durum ABD şirketlerinin karlarının iyileşmesini sağlayacak," dedi ve " Başkan Trump ve Fed Başkanı Yellen'ın yorumları ABD dolarını güçlendirdi, ABD hisse senetlerine destek sağladı ve ABD Hazine tahvil faizlerimi yükseltti. Tüm bunlar risk alma ortamı ile uyumlu gelişmeler ve altın fiyatlarının düşmesine neden oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar, Fed'in para politikasının yönü hakkında yeni ipuçları alabilmek için ABD GSYH ve kişisel harcamalar verilerini izleyecek.

Spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 16.7396 dolara inerken, platin yüzde 0.3 kayıpla ons başına 917.76 dolar ve palladyum yüzde 0.1 düşerek ons başına 928.67 dolara geriledi.