Advertisement

(22:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in Eylül'de gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarının, bankanın 2017 yılı sonuna kadar bir faiz artışına gideceğini işaret etmesine rağmen yatırımcılar tarafından kısmen güvercin olarak değerlendirilmesinin ardından rekor seviyelere yakın seyretti. Dolar, zayıfladı. 

İspanya'nın Katalonya'nın bağımsızlık iddiasına karşı kararlı tutumuyla IBEX 35 Endeksi bir haftanın en yüksek seviyesine yükselirken, ortak para birimi euro güçlendi. Ancak İspanya hisselerindeki ralli, Avrupa hisse senetlerini yukarıya taşımaya yetmedi. Stoxx Europe 600 Endeksi, yatay seyirle kapandı. 

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont'un, bağımsızlık ilanının askıya alınmasındaki gerekçe olarak sunduğu diyalog kapısını açma önerilerisini kabul etmediğini açıkladı. İspanya Parlamentosu'ndaki konuşmasında Rajoy, ülkenin bölünmezliğinin müzakere edilemez olduğunu vurguladı.

Birçok Fed yetkilisi enflasyonun uzun süre bankanın hedeflediği yüzde 2 seviyesine ulaşamayacağından endişe ediyor olmasına rağmen, politika yapıcıların büyük bir kısmı, bu yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha yapmanın gerekli olduğunu savundu. Piyasaların, Fed tutanakları sonrası, Aralık ayında faiz artış beklentilerinde değişiklik olmadı. Beklenti hala yüzde 75 seviyesinde.

Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi, yaklaşık yirmi bir yılın en yüksek seviyesini görürken, Dow Jones Sanayi Endeksi, rekor tazeledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, altı yılın zirvesine tırmandı.  

Piyasalarda bu hafta izlenecek bazı önemli olaylar şöyle;

*ABD'de büyük bankaların kar açıklamaları, JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. ve Wells Fargo & Co.'nun öncülüğünde başlıyor.

*ABD'de son dönemde görülen büyük kasırgalar, perakende satışlar ve tüketici fiyatları verileri üzerinde etkili olacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, Salı günü rekor seviye olan 2,555.23 puana tırmanmasının ardından, Çarşamba günü New York saatiyle 14:45'te yüzde 0.1'den daha az yükselerek 2,551.73 puan seviyesine geldi. Dow Jones Sanayi Endeksi ve Nasdaq Bileşik Endeksi, Salı günü rekorla kapanmalarının ardından yatay seyretti. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, kapanışta fazla değişmedi. 

*MSCI Tüm Dünya Ülkeler Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi. 

*İspanya'nın IBEX Endeksi, yüzde 1.3 yükseldi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spor Endeksi, yüzde 0.2 geriledi.  

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 tırmandı ve 1.1845 seviyesine geldi.  

*Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 1.4 yükseldi. 

Tahviller

*ABD'nin 30 yıllıklarının faizi, üç baz puan düşerek yüzde 2.87 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan yükselerek yüzde 0.46 seviyesine geldi. 

*İspanya'nın 10 yıllıklarının faizi, altı baz puan yükseldi ve yüzde 1.64 seviyesine geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), 63 sent yükselerek varil başına 51.24 dolar seviyesine geldi.  

*Altın, yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,290.97 dolardan işlem gördü. 

*Bakır, yüzde 1.2 tırmandı ve pound başına 3.10 dolardan işlem gördü. 

(22:50'de güncellendi)