Advertisement

(22:59'da güncellendi)

Dolar, ABD Senatosu'nun 4 trilyon dolarlık bütçe tasarısını kabul etmesinin, Başkan Donald Trump'ın hayata geçirmeyi planladığı vergi reformu için büyük ilerleme sağladığı yönünde değerlendirilmesiyle tırmanırken, ABD Hazine tahvilleri düştü. 

New York Borsası'ndaki her üç endeks de rekor seviyelere yöneldi. Dolar üç ayın zirvesine gelirken, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.4 seviyesine yaklaştı. Kanada doları, ülkenin beklentilerin altında kalan enflasyon ve perakende satış verileriyle düşerken, sanayi hisseleri ve finansal hisselerdeki ralli S&P/TSX Bileşik Endeksi'ni yılın zirvesine taşıdı. 

Stoxx Europe 600 Endeksi, bankacılık endeksinin üç haftanın en sert yükselişini gerçekleştirmesiyle, haftalık kaybını daralttı. Bölgesel göstergenin, yönünü yukarı çevirmesinde artan metal fiyatları ve olumlu gelen kar rakamları da etkili oldu. Ortak para birimi euro, yatırımcıların dikkatini İspanya;'daki siyasi gelişmelere ve İngiltere'nin Avrupa Birliği ile gerçekleştirdiği Brexit görüşmelerine çevirmesiyle, düştü. 

Başkan Trump, Fed başkanlığı için olası beş adayla yaptığı görüşmeleri tamamladı. Trump, Fed yönetim kurulu üyelerinden biri olan Jerome Powell'ın Janet Yellen'ın pozisyonunu devralmasına sıcak bakıyor. Konuyla alakalı birkaç kaynak, Trump'ın danışmanlarının Powell veya Stanford ekonomisti John Taylor'ı seçme eğiliminde olduğunu belirtti. 

ABD Senatosu, 2018 mali yılına ilişkin 4 trilyon dolarlık bütçe tasarısını kabul etti. Tasarının onaylanması, Cumhuriyetçilerin vergi reformu için büyük ilerleme sağladığı yönünde değerlendirildi. Tüm Demokratların yanı sıra Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul'un karşı çıktığı tasarının Senatodan geçmesi, vergi reformunun önündeki engellerin önemli bir bölümünü ortadan kaldırdı.

ABD'de ikinci el konut satışları Harvey ve Irma kasırgalarının yarattığı olumsuz etkilerin ardından talebin istikrar kazanmasıyla Eylül ayında, beklentilerin aksine yüzde 0.7 yükseliş kaydetti.  

Piyasalar

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 12:35'te yüzde 0.4 yükseldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi. 

*Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi, yüzde 0.05'ten daha az tırmanarak yaklaşık 21 yılın zirvesine geldi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.6 yükseldi. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.6 yükselerek 1.1779 seviyesine geldi. 

*Sterlin, yüzde 0.2 tırmanarak 1.3189 dolar seviyesine geldi. 

*Yen, yüzde 0.8 düşerek 14 haftanın en düşük seviyesi olan 113.44 dolara geldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, altı baz puan yükselerek üç ayın zirvesi olan yüzde 2.38 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi, beş baz puan tırmanarak yüzde 0.45 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, beş baz puan yükselerek yüzde 1.33 seviyesine geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.4 değer kaybederek varil başına 51.10 dolardan işlem gördü. 

*Altın, yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,279.43 dolardan işlem gördü. 

*Bakır, yüzde değer kaybetti ve pound başına 3.1605 dolardan işlem gördü. 

(22:59'da güncellendi)