Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Dolar/TL , Türkiye'de Pazartesi günü açıklanan Eylül ayı cari işlemler dengesi verisi sonrasında haftanın ilk işlem gününde 3.85'e kadar geriledi. Verinin ardından gün içi işlemlerde en düşük 3.8496'ya kadar gerileyen dolar, ardından doların uluslararası paralar karşısında yükselmesiyle TL karşısındaki kayıplarını geri aldı.

Türk Lirası, Pazartesi günü en yüksek 3.8886 seviyesini görmesinin ardından, TSİ 16:10'da dolar karşısında yüzde 0.56 ekside 3.8861'den alıcı buldu.

Uluslarararası piyasalarda işlem gören dolar ise, önemli paralar karşısında erken işlemlerdeki kayıplarını geri alarak yükseldi. Doların 10 önemli piyasa parası karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.12 yükselerek 1,179.76 puana tırmandı.

Cari Açık Eylül'de beklentinin üzerinde

10:00'da açıklanan Eylül ayı verisine ilişkin beklenti cari açığın söz konusu dönemde 4.05 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi yönünde idi.

Türkiye'de cari açık Eylül ayında 4.53 milyar dolar oldu. Veri, Ağustos ayında 1.24 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti.

Lira, verinin ardından Pazartesi günkü işlemlerde Bloomberg'ün takip ettiği 24 gelişen piyasa parası arasında dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi oldu. Sonrasında ise TL, dolar karşısındaki kazançlarını geri verdi ve dolar karşısında en fazla kaybeden ikinci para oldu.

Dolar, geçen hafta Türk Lirası karşısında 3.9010 ile 27 Ocak'tan beri en yüksek seviyesini görmesinin ardından kademeli olarak geriledi. Öğle sonrası işlemlerde dolar, Türk Lirası karşısında tekrar yükseldi.

Yatırımcı iştahının göstergesi TL cinsinden tahviller 

Türk Lirası cinsinden varlıklara yönelik yatırımcı iştahı açısından, Salı günü gerçekleştirilecek Hazine ihalesinde 2 ve 10 yıllık tahvilerin satışı olacak.

Türkiye'de 10 yıl vadelilerin faizi, 5 baz puan yükselerek yüzde 12.33 seviyesine yükseldi. 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi bu çeyrekte 133 baz puanın üzerinde artış kaydetti; geçtiğimiz hafta yüzde 12.41 ile rekor seviyeye yükseldi ve net yabancı girişi jeopolitik belirsizlik ve hızlanan enflasyonun etkisiyle yavaşladı.

(16:10'da güncellendi)