Advertisement
ALTERNATİF ABONE OL

Dünyanın en büyük türev piyasası komisyoncularından bazıları, ABD piyasalarına bitcoin vadelileri ve opsiyonlarının getirilmesine yönelik planları eleştirerek kontratların, riskler düzgün bir biçimde dikkate alınmaksızın piyasaya sunulduğunu bildirdi. 

Goldman Sachs, JPMogran ve Citigroup gibi üyelerden oluşan Futures Industry Association (FIA), Emtia Vadeli İşlem Komisyonu'na (CFTC) Çarşamba günü yazdığı mektupta, bu konudaki endişelerinin detaylarını iletti. FIA, kontratlara yeşil ışık yakılmasının öncesinde marj seviyeleri, işlem limitleri, stres testleri ve takas işlemleri üzeirnde daha fazla görüşülmesi gerektiğini belirtti. 

CME Group ve Cboe Global Markets, bitcoin türevlerini onaylayan ilk kurumlar olarak genel yatırımcıların büyük ölçüde kontrol edilmeyen ve volatil olan bu piyasaya katılmalarının önünü açtı. Cboe, bitcoin vadelilerinde işlemlere 10 Aralık'ta, CME ise 18 Aralık'ta başlayacak. 

FIA'nın CEO'su Walt Lukken'ın imzaladığı mektupta, "Daha ayrıntılı ve üzerine düşünülmüş bir süreç, takasta bulunan üye şirketler arasında daha sağlam bir müzakereye yol açacaktır" ve "Bu piyasalarda son dönemde gerçekleşen volatilite, bu süreçlerin uygun ve ihtiyatlı bir biçimde belirlenmesinin öneminin altını çizmiştir" ifadelerine yer verildi. 

Bitcoin, bu yıl yüzde 1,400'den daha fazla yükseldi. Bu yükselişte, yeni türev araçların talebi destekleyeceği yönündeki beklentiler de etkili oldu.