Advertisement

(16:15'te güncellendi)

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri, Katalan ayrılıkçıların İspanya'daki bölgesel seçimleri kazanmasının, bölgenin iki büyük ekonomisinden gelen güçlü büyüme rakamlarının olumlu etkisine ağır basması sonucu yön bulmakta güçlük çekerken, euro değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları ve dolar hafifçe yükselirken, ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yatay bir seyir izlerken, İspanya'da IBEX 35 Endeksi diğerlerine göre daha kötü bir performans gösterdi. İspanya tahvilleri de, diğer çevre Avrupa ülkelerinin tahvilleri ile birlikte değer kaybederken, Almanya tahvilleri, bu haftaki satış dalgası sonrası faizin beş haftanın zirvesine çıkmasının ardından fazla değişmedi. Asya'da işlem gören hisse senetleri, Japonya'da Top,x Endeksi'nin 1991'den bu yana en yüksek seviyesini görmesi ile birlikte büyük ölçüde yeşil bölgede kapandı. ABD Hazine tahvilleri, istikrar kazanmalarına karşın, yatırımcıların süregelen büyümeye ve merkez bankalarının teşvikleri azaltmasına ilişkin gelişmeleri gözden geçirmeleri ile birlikte, Eylül ayından bu yana en büyük haftalık kayıplarına hazırlanıyor.

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde ayrılık yanlısı partiler, bazı kamuoyu anketlerini geçerek, seçimlerden zaferle ayrıldı ve İspanya'da siyasi travmayı tekrar başlattı. Yatırımcıların İspanya'ya ilişkin endişeleri ekonomik verilerin ikinci plana atılmasına neden oldu. Hollanda ve Fransa'dan gelen tüketici harcamaları, toptan eşya fiyatları ve GSYH verileri bölge ekonomisinin sağlığının altını çizdi. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan harcamalar, fiyatlar ve sermaye malları siparişleri verileri, dünyanın en büyük ekonomisinin gücüne ilişkin yeni işaretler verecek.

Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de ham petrol stoklarının iki yılı aşkın sürenın en düşük seviyesine inmesinin ardından, düşmesine karşın varil başına 58 doların üzerinde tutundu. Bitcoin, satış dalgasının neredeyse tüm kripto paralara yayılması ile birlikte yüzde 21 kadar değer kaybetti, ancak biraz toparlanarak kaybını yüzde 6.3'e düşürdü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de kişisel gelirler, kişisel harcamalar, PCE deflatör ve dayanıklı tüketim malları siparişleri, 1. el konut satışları ve Michihan Üniversitesi güven endeksi verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:55'te yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 artarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 yükseldi.

*Japonya'da TOpix Endeksi yüzde 0.4 yukarıda kapandı.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1852'ye indi ve son bir haftada ilk kez geriledi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.3383 seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 113.38 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 0.05'ten az düşerek yüzde 2.48'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.42'ye indi ve son bir haftada ilk kez geri çekildi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.148'e geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü yüzde 0.5 düşerek varil başına 58.07 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,268.42 dolara çıktı ve iki haftayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.

*Bakır yüzde 0.2 düşerek pound başına 3.21 dolara geriledi ve son iki haftanın en büyük düşüşünü göstererek iki haftayı aşkın süredir ilk kez değer kaybett.

(16:15'te güncellendi)