Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

2017 yılının en sıcak emtiasından biri olan palladyum, spot piyasada 17 yıl önce ulaştığı rekor seviyeye yaklaştı. Palladyumdaki bu yükseliş, sıkışmakta olan arz görünümü ve zayıf dolara bağlı olarak emtianın genelindeki yükselişten destek buldu. Altın fiyatları da yukarı yönde hareket etti.

Palladyum yüzde 2 yükselişle ons başına 1,107.90 dolara kadar çıkarak 2001'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Spot palladyum 2001'de 1,125 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesini görmüştü.

Nymex piyasasında, vadeli palladyum kontratları, 1,101.7 dolara kadar çıkarak trihinin en yüksek seviyesine çıktıktan sonra 1,094.75 dolara geldi.

Spot palladyum 2017 yılında yüzde 56 yükseldi ve Bloomberg tarafından izlenen tüm önemli emtiadan daha iyi bir performans gösterdi.

Spot altın erken saatlerdeki yüzde 0.6'lık kaybını geri aldı ve yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,319.27 dolara tırmandı.

ABD'de Perşembe günü açıklanan Aralık ayı ADP özel sektör istihdam verisi 250,000 artış gösterdi.

Fed'in Çarşamba günü açıkladığı Aralık ayı toplantı tutanakları, yetkililerinin büyük bölümünün faiz artırımında "kademeli yaklaşımı" desteklediğini ve daha hızlı faiz artırımları ile sonuçlanabilecek riskleri tartıştığını gösterdi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Tutanaklar muhtemelen yatırımcılara FOMC'un halen 2018'de 3 faiz artırımı beklediğini hatırlatacak," dedi ve "Buna ek olarak, önemli merkez bankalarının gösterge faizleri yükseltmesi ve potansiyel olarak bu yıl ekonominin daha iyi gidecek olması ile birlikte, risk iştahının artması ve getiri arama, sarı metal üzerinde baskı oluşturacak temel unsurlar olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden spot gümüş ve platin de değer kazandı.