Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Türk Lirası'nda görülebilecek bir geri çekilmeye yönelik pozisyon almak, gelişen piyasalardaki ralliye ilişkin tedirginliği artan ve beklentilerini hedge etmek isteyen traderlar için, bir buçuk yıldır bu kadar ucuz olmamıştı.

Satım opsiyonuna göre dolar karşısında TL satım opsiyonu almanın ek maliyetini gösteren bir aylık 25 delta risk reversal (En likit osiyon sözleşmesinde satım ve alım opsiyonu arasındaki volatilite farkı), bu hafta 1.7 yüzde puanının altına gerileyerek Mayıs 2016'dan beri en düşük seviyesine geldi. TL'nin dolar karşısında Kasım ayında gördüğü rekor düşük seviyeden yüzde 5'in üzerinde değer kazanması, düşüşe yönelik hedge maliyetinin azalmasında etkili oldu.

Buna karşın ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvili faizlerinin yüzde 2.5'in üzerine tırmanmasıyla birlikte gelişen piyasalarda düşük küresel faizlerin desteklediği rallinin güç kaybetmesi riski oluşuyor. Bu durum traderları bir kez daha yatırımcıların risk iştahındaki değişikliklere karşı en zayıf paralardan biri olan Türk Lirası karşısında pozisyon almaya teşvik ediyor.

Credit Agricole SA'nın Paris merkezli stratejisti Guillaume Tresca, Türk piyasalarındaki kazançların uzun sürmesini beklemiyor. Yatırımcıların Türkiye'nin gelecek aylardaki enflasyonuna yönelik aşağı yönlü beklentisinin öngörüsüz olduğunu belirten Tresca, “Enflasyon beklentileri hala çok yüksek ve küresel gelişen piyasa sorunlarının artmasıyla birlikte TL'deki sorunlar geri gelecek.” dedi.